Przepis na placki z kalarepy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
tarka, miska, patelnia

Kalarepę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Dodaj mąkę, jajka i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cienkie placuszki na złoty kolor.

Placki z kalarepy na talerzu
Placki z kalarepy
Koszt przygotowania dania
6.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
88

Placki z kalarepy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z kalarepy

Pyszne placki z kalarepy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Kalarepa w połączeniu z mąką, jajkami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Wege placuszki bez mięsa zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placki z kalarepy? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy dokładnie umyć kalarepę i zetrzeć ją na tarce na drobnych oczkach. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor.

Przepis na placki z kalarepy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. To także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Wegetariańskie placuszki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze placków z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
174.78 kcal
69.91 kcal
Białko
6.04 g
2.42 g

Węglowodany w plackach z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
16.76 g
6.70 g
Węglowodany przyswajalne
14.80 g
5.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
0.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
9.53 g
3.81 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
0.65 g
Tłuszcze nienasycone
7.91 g
3.16 g
Tłuszcze jednonasycone
5.54 g
2.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.37 g
0.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
74.40 mg
29.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
44.49 µg (mcg)
17.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z kalarepy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
39.85 mg
15.94 mg
Potas
241.60 mg
96.64 mg
Wapń
27.75 mg
11.10 mg
Fosfor
87.24 mg
34.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.29 mg
7.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
0.63 mg
Cynk
0.47 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kalarepy 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z kalarepy

Lista alergenów dla placków z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z kalarepy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
300 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na placki z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób