Przepis na kiszoną kalarepę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik 2l

W garnku zagotuj 1,5 l wody i dodaj do niej sól.

Mieszaj, by się rozpuściła i ostudź ją.

Kalarepę obierz i pokrój na plasterki.

Włóż ją do słoika.

Dodaj obrane ząbki czosnku i chrzan.

Warzywa zalej ostudzoną zalewą.

Całość przykryj talerzykiem i odstaw na około 5 dni.

Po tym czasie kalarepa jest gotowa.

Kiszona kalarepa podana w małej miseczce.
kiszona kalarepa
Koszt przygotowania dania
13.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
29 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Kiszona kalarepa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiszonej kalarepie

Kiszona kalarepa to świetna opcja na naprawdę zdrowy dodatek. Choć kiszonki zwykle kojarzą się tylko z kapustą i ogórkami, wszystkie warzywa mogą być poddawane temu procesowi. Warto z niego skorzystać, gdyż nie tylko wpływa pozytywnie na smak warzyw, ale również przedłuża ich świeżość, dzięki czemu można przez całą zimą cieszyć się ulubionymi składnikami z ogrodu. Ostatnimi czasy fermentowane warzywa stają się coraz bardziej popularne, dlatego warto sięgnąć również po kalarepę.

Jeśli zastanawiasz się jak ukisić kalarepę w swoim własnym domu w kilku prostych krokach, ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil i jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. To również doskonały pomysł dla wszystkich, którzy kochają bardzo ekologiczne rozwiązania. Dzięki kiszeniu nadwyżka warzyw z sezonu się nie marnuje, gdyż zostają one przetworzone i zakonserwowane. Dzięki temu przetrwają do zimy.

Przepis na kiszoną kalarepę jest nie tylko prosty, ale również niezwykle zdrowy. Kiszenie to proces, w którym powstają bakterie probiotyczne, które mają wspaniały wpływ na cały organizm. Choć kiszonki to nie probiotyki, ich działanie jest niezwykle podobne. Bakterie kwasu mlekowego, które w większość w takich produktach powstają, wspomagają mikroby kolonizujące jelito grube. Mikrobiom jelit ma wpływ na procesy trawienia, ale również na układ odpornościowy czy nerwowy. Ich dobry stan jest niezwykle ważny dla zachowania optymalnego zdrowia. Dlatego warto dostarczać sobie produktów probiotycznych wraz z dietą jak najczęściej. Dodatkowo kalarepa to naprawdę wartościowe warzywo, zawiera sporo witamin i składników prozdrowotnych.

Ta receptura będzie idealnym wyborem na zimę, zwłaszcza jako pyszne przetwory do słoików. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Z tego przepisu dowiesz się, ile soli należy dodać, by kalarepa była dobra, nie za słona, ale również nie zbyt delikatna. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w kilka minut, zwłaszcza podana do obiadu.

Wartości odżywcze kiszonej kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(89g)
Energia (kalorie)
33.10 kcal
29.46 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
1.91 g
1.70 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w kiszonej kalarepie

Na 100g
Na porcję
(89g)
Węglowodany
7.55 g
6.72 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.07 g
3.62 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.48 g
3.10 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(89g)
Tłuszcz
0.13 g
0.11 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.05 g
0.05 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.07 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.06 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kiszoną kalarepę

Na 100g
Na porcję
(89g)
Witamina B6
0.20 mg
0.18 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Witamina C
59.33 mg
52.80 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.40 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Niacyna
0.41 mg
0.37 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Foliany
15.62 µg (mcg)
13.91 µg (mcg)
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Beta karoten
20.66 µg (mcg)
18.39 µg (mcg)
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kiszoną kalarepę

Na 100g
Na porcję
(89g)
Sód
460.07 mg
409.46 mg
Potas
347.57 mg
309.34 mg
Wapń
32.30 mg
28.74 mg
Fosfor
50.72 mg
45.15 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Magnez
19.19 mg
17.08 mg
Żelazo
0.47 mg
0.41 mg
Cynk
0.10 mg
0.09 mg
Miedź
0.14 mg
0.12 mg
Mangan
0.22 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej kalarepy 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonej kalarepie

Lista alergenów dla kiszonej kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną kalarepę

Cena przygotowania kiszonej kalarepy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
825 g
5 szt
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
10.31
Za 825 g
Chrzan
10 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Czosnek
45 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na kiszoną kalarepę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób