Frytki z kalarepy
- Kalarepa - 3 szt (600 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na frytki z kalarepy krok po kroku
Kalarepę umyj obierz i pokrój w cienkie paseczki.
W dużej misce zmieszaj oliwę z ziołami i przeprawami.
Włóż do miski kalarepę i dokładnie wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią frytki.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to jeszcze więcej witamin. Smakuje obłędnie i będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którym klasyczna wersja po prostu się już znudziła. Wspaniale komponują się z daniami zarówno mięsnymi, jak i jarskimi. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub jogurtowego.
Przepis na frytki z kalarepy pozwala na stworzenie naprawdę świetnego i łatwego dania, z którym wspaniale poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przygotowanie frytek z kalarepki wcale nie różni się niczym od klasycznej wersji. Wystarczy pociąć ją na paseczki i zamarynować. Warto pamiętać, by paski nie były zbyt cienkie, ale również nie bardzo grube, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich fakturę. Kalarepa to warzywo, które nie gości w menu zbyt często, warto to jednak zmienić, gdyż jest niezwykle wartościowa. Kalarepę można jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. W przypadku obróbki warto pamiętać, by nie była zbyt długa. Do przygotowania frytek wystarczy około 25 - 30 minut, by były chrupiące, ale nie zbyt spieczone. Ze względu na dużą zawartość związków siarkowych wykazuje ona działanie chroniące przed powstawaniem nowotworów. Wykazuje również działanie bakteriobójcze. To warzywo niezwykle niskokaloryczne, a także o małej ilości cukrów, więc będzie świetnym wyborem zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, jak i tych cierpiących z powodu insulinooporności czy cukrzycy. Dostarcza sporo potasu, który wpływa na dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego. Zawiera dość sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, zapobiega szybkiemu starzeniu się i chroni przed wolnymi rodnikami. Jest również bogata w luteinę, która dba o dobry wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z kalarepy pieczone w piekarniku, tak by były dobre i jednocześnie zdrowe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę fit danie, które nie tylko jest bardzo dietetyczne, ale również pyszne. Kalarepa jest tak smaczna ze względu na dobrze dobrane do niej przyprawy.
Alergeny w frytkach z kalarepy
Lista alergenów dla frytek z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z kalarepy
Wartości odżywcze frytek z kalarepy
To zdrowa opcja pełna błonnika, witamin i składników prozdrowotnych.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.