Frytki z kalarepy

Opublikowano: 30.11.2021 r., 16:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalarepa frytki z sosem pomidorowym
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna opcja na naprawdę pyszny, a przy tym zdrowy dodatek. Robi się je bardzo prosto i szybko, a smakują po prostu fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
173 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa - 3 szt (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na frytki z kalarepy krok po kroku

Kalarepę umyj obierz i pokrój w cienkie paseczki.

W dużej misce zmieszaj oliwę z ziołami i przeprawami.

Włóż do miski kalarepę i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią frytki.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na frytki z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat frytek z kalarepy

Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to jeszcze więcej witamin. Smakuje obłędnie i będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którym klasyczna wersja po prostu się już znudziła. Wspaniale komponują się z daniami zarówno mięsnymi, jak i jarskimi. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub jogurtowego.

Przepis na frytki z kalarepy pozwala na stworzenie naprawdę świetnego i łatwego dania, z którym wspaniale poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przygotowanie frytek z kalarepki wcale nie różni się niczym od klasycznej wersji. Wystarczy pociąć ją na paseczki i zamarynować. Warto pamiętać, by paski nie były zbyt cienkie, ale również nie bardzo grube, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich fakturę. Kalarepa to warzywo, które nie gości w menu zbyt często, warto to jednak zmienić, gdyż jest niezwykle wartościowa. Kalarepę można jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. W przypadku obróbki warto pamiętać, by nie była zbyt długa. Do przygotowania frytek wystarczy około 25 - 30 minut, by były chrupiące, ale nie zbyt spieczone. Ze względu na dużą zawartość związków siarkowych wykazuje ona działanie chroniące przed powstawaniem nowotworów. Wykazuje również działanie bakteriobójcze. To warzywo niezwykle niskokaloryczne, a także o małej ilości cukrów, więc będzie świetnym wyborem zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, jak i tych cierpiących z powodu insulinooporności czy cukrzycy. Dostarcza sporo potasu, który wpływa na dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego. Zawiera dość sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, zapobiega szybkiemu starzeniu się i chroni przed wolnymi rodnikami. Jest również bogata w luteinę, która dba o dobry wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frytki z kalarepy pieczone w piekarniku, tak by były dobre i jednocześnie zdrowe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę fit danie, które nie tylko jest bardzo dietetyczne, ale również pyszne. Kalarepa jest tak smaczna ze względu na dobrze dobrane do niej przyprawy.

Alergeny w frytkach z kalarepy

Lista alergenów dla frytek z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z kalarepy

Wartości odżywcze frytek z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna błonnika, witamin i składników prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
104.91
173.10
Białko (g)
1.55
2.55
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
5.64
9.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
3.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.27
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
9.18
15.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
12.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
10.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
1.65
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
1.82
3.00
Witamina B6 (mg)
0.14
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
56.36
93.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.75
2.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.36
0.60
Foliany (µg (mcg))
14.55
24.00
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
33.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
18.36
30.30
Potas (mg)
318.27
525.15
Wapń (mg)
21.91
36.15
Fosfor (mg)
41.82
69.00
Magnez (mg)
17.27
28.50
Żelazo (mg)
0.41
0.68
Cynk (mg)
0.03
0.04
Miedź (mg)
0.12
0.20
Mangan (mg)
0.13
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny frytek z kalarepy 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frytek z kalarepy

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
600 g
3 szt
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 600 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
27.50