Żurek wegański
- Suszone grzyby (20 g)
- Zakwas żytni (500 g)
- Por (70 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Marchewka (90 g)
- Chrzan - w słoiczku (20 g)
- Czosnek (20 g)
Przepis na żurek wegański krok po kroku
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 l wody i gotuj przez 20 minut. Następnie włóż do środka grzyby. Całość gotuj przez 1 godzinę.
Zakwas wlej do zupy i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj chrzan i drobno posiekany czosnek, całość dobrze wymieszaj.
Zupę podawaj z osobno ugotowanymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat żurku wegańskiego
Żurek wegański to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich dań W tej wersji jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty do przygotowania. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się dla wszystkich, którzy pragną przygotować w domu dobry żurek bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, w zdrowszej, ale równie smacznej opcji.
Przepis na żurek wegański jest świetną opcją dla wszystkich osób, które szukają opcji bez mięsa. Do przygotowania tego dania nie używa się żadnych produktów roślinnych. Zupę robi się na zakwasie. Można użyć zarówno opcji sklepowej, jak i sięgnąć po własnoręcznie przygotowany zakwas. Z domowego zakwasu powstaje zdecydowanie najlepszy żurek. Przepis na żur staropolski jest niezwykle prosty, dzięki czemu z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Bulion gotuje się od podstaw, jednak w przypadku braku czasu można spokojnie sięgnąć po gotowy wywar, przez co przygotowanie będzie dużo szybsze. Najlepiej użyć bulionu warzywnego, gdyż w tym przypadku dodaje się również grzybów. Całość dzięki dużej ilości różnych składników jest niezwykle aromatyczna. Jednak wywar grzybowy może nie być odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek wegański, by był pyszny, a przy okazji dobry dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis, będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta zupa stanowi doskonały pomysł na wielkanocny posiłek. Żurek nie jest zbyt gęsty, dlatego można dodać do niego ziemniaki. Najważniejsze, by ugotować je osobno. To zupa bardzo kwaśna, dlatego przygotowanie ich w zupie może sprawić, że nie zachowają swojej konsystencji. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a smak tej zupy jest niezwykły. To najlepszy żurek dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań, to dlatego, że przepis jest odwzorowaniem klasycznej receptury. Wspaniałego smaku dodaje całości również majeranek. Warto go najpierw rozetrzeć w dłoni, by uwolnić więcej smaku.
Alergeny w żurku wegańskim
Lista alergenów dla żurku wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze żurku wegańskiego
To zupa, która zawiera sporo warzyw, więc jest naprawdę zdrowa.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.