Przepis na żeberka w ketchupie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

W dużej misce zmieszaj oliwę z ketchupem i przyprawami.

Obtocz mięso w marynacie.

Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2 h.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 60 min.

Żeberka w ketchupie podane na talerzu z sosem.
żeberka w ketchupie
Koszt przygotowania dania
12.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Żeberka w ketchupie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żeberkach w ketchupie

Żeberka w ketchupie to doskonała i smaczna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Idealnie smakują podane z frytkami, niekoniecznie ziemniaczanymi.

Przepis na żeberka w ketchupie to najlepsze rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Żeberka pieczone marynowane w ketchupie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Najważniejszym jest oczywiście mięso. Przy wyborze idealnych żeberek warto sugerować się zawartością tłuszczu. Mięso, które zawiera go w zbyt dużej ilości, będzie zbyt ciężkostrawne. Nie będzie też dobrym wyborem ze względu na układ krwionośny, zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na serce. Choć samo przygotowanie żeberek nie jest zbyt trudne, czy pracochłonne należy pamiętać, że przed obróbką termiczną konieczne jest zamarynowanie mięsa. To gwarantuje jego wspaniały smak. Kluczem do uzyskania odpowiedniej miękkości i smaku jest marynata.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w ketchupie, by były smaczne, łatwe i szybkie, to te prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. To niesamowita potrawa, która sprawdzi się na wspaniały obiad dla całej rodziny. Całość skradnie serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. To doskonały pomysł na pyszne żeberka, które pokochają wszyscy członkowie rodziny. To dobre rozwiązanie na wspólny obiad. Ten sprawdzony przepis pokazuje jak przygotować je w kilka chwil, jednak należy pamiętać, że niezwykle istotne jest marynowanie, które niestety zabiera dość sporo czasu. Będą dobre podane z warzywami. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu i jest bardzo aromatyczne. To jeden z najbardziej ulubionych rodzajów mięs Polaków. Jednak zazwyczaj gości w menu po zgrillowaniu. To forma, która sprawia, że są naprawdę smaczne, jednak nie są to najzdrowsze rodzaje obróbki termicznej. Zamiast tego lepiej przygotować je w formie pieczonej, co ogranicza powstawanie szkodliwych substancji. Żeberka po pieczeniu stają się naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo miękkie, to idealna opcja dla każdego, kto kocha proste dania. Jednak jak najbardziej zarówno pieczenie, jak i duszenie sprawdzą się w tym przypadku równie dobrze.

Wartości odżywcze żeberek w ketchupie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kalorie)
177.33 kcal
273.09 kcal
Białko
12.89 g
19.85 g

Węglowodany w żeberkach w ketchupie

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany
8.91 g
13.72 g
Węglowodany przyswajalne
8.81 g
13.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.10 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz
10.15 g
15.63 g
Tłuszcze nasycone
5.66 g
8.72 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
6.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
5.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
1.39 g
Cholesterol
48.13 mg
74.12 mg

Witaminy w przepisie na żeberka w ketchupie

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A
9.76 µg (mcg)
15.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.65 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina C
1.33 mg
2.05 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.54 mg
Retinol
1.30 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.34 mg
Niacyna
2.47 mg
3.80 mg
Foliany
2.93 µg (mcg)
4.51 µg (mcg)
Beta karoten
102.76 µg (mcg)
158.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w ketchupie

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód
335.98 mg
517.41 mg
Potas
298.24 mg
459.28 mg
Wapń
19.21 mg
29.59 mg
Fosfor
133.98 mg
206.33 mg
Magnez
17.89 mg
27.54 mg
Żelazo
0.68 mg
1.05 mg
Cynk
1.86 mg
2.87 mg
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w ketchupie 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w ketchupie

Lista alergenów dla żeberek w ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w ketchupie

Cena przygotowania żeberek w ketchupie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Ketchup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na żeberka w ketchupie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób