Żeberka w ketchupie
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Ketchup (200 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na żeberka w ketchupie krok po kroku
W dużej misce zmieszaj oliwę z ketchupem i przyprawami.
Obtocz mięso w marynacie.
Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2 h.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 60 min.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w ketchupie
Żeberka w ketchupie to doskonała i smaczna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Idealnie smakują podane z frytkami, niekoniecznie ziemniaczanymi.
Przepis na żeberka w ketchupie to najlepsze rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Żeberka pieczone marynowane w ketchupie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Najważniejszym jest oczywiście mięso. Przy wyborze idealnych żeberek warto sugerować się zawartością tłuszczu. Mięso, które zawiera go w zbyt dużej ilości, będzie zbyt ciężkostrawne. Nie będzie też dobrym wyborem ze względu na układ krwionośny, zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na serce. Choć samo przygotowanie żeberek nie jest zbyt trudne, czy pracochłonne należy pamiętać, że przed obróbką termiczną konieczne jest zamarynowanie mięsa. To gwarantuje jego wspaniały smak. Kluczem do uzyskania odpowiedniej miękkości i smaku jest marynata.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w ketchupie, by były smaczne, łatwe i szybkie, to te prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie również dla początkujących kucharzy. To niesamowita potrawa, która sprawdzi się na wspaniały obiad dla całej rodziny. Całość skradnie serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. To doskonały pomysł na pyszne żeberka, które pokochają wszyscy członkowie rodziny. To dobre rozwiązanie na wspólny obiad. Ten sprawdzony przepis pokazuje jak przygotować je w kilka chwil, jednak należy pamiętać, że niezwykle istotne jest marynowanie, które niestety zabiera dość sporo czasu. Będą dobre podane z warzywami. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu i jest bardzo aromatyczne. To jeden z najbardziej ulubionych rodzajów mięs Polaków. Jednak zazwyczaj gości w menu po zgrillowaniu. To forma, która sprawia, że są naprawdę smaczne, jednak nie są to najzdrowsze rodzaje obróbki termicznej. Zamiast tego lepiej przygotować je w formie pieczonej, co ogranicza powstawanie szkodliwych substancji. Żeberka po pieczeniu stają się naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo miękkie, to idealna opcja dla każdego, kto kocha proste dania. Jednak jak najbardziej zarówno pieczenie, jak i duszenie sprawdzą się w tym przypadku równie dobrze.
Alergeny w żeberkach w ketchupie
Lista alergenów dla żeberek w ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w ketchupie
Wartości odżywcze żeberek w ketchupie
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(154g)
Węglowodany
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Witaminy
(154g)
Składniki mineralne
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.