Zakwas na chleb
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 łyżki (10 g)
Przepis na zakwas na chleb krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
Do słoika wsyp 5 łyżek mąki, dodaj 3 łyżki wody i cukier. Wymieszaj.
Odstaw słoik w ciemne i zimne miejsce.
Powtarzaj czynność przez 3 dni.
Po około 10 dniach Twój zakwas będzie dobry do użycia.
Więcej informacji na temat zakwasu na chleb
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zakwas na chleb. Jest wyjątkowo łatwy, szybki, a podstawowe składniki na pewno masz w swoim domu.
Zatem, jak zrobić zakwas na chleb?
Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody. Do słoika wsyp 5 łyżek mąki, dodaj 3 łyżki wody i cukier. Wymieszaj. Odstaw słoik w ciemne i zimne miejsce. Powtarzaj czynność przez 3 dni. Po około 10 dniach Twój zakwas będzie dobry do użycia. Taki domowy zakwas na chleb idealnie sprawdza się na najlepszy chleb. Koniecznie poznaj mój prosty przepis na chleb z żurawiną to świetny pomysł, jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Warto postawić na samodzielne przygotowanie tych potraw, po które sięgamy niemal codziennie.
Takim produktem spożywczym jest chleb. Większość z nas je go codziennie, dlatego powinniśmy sięgać po ten o dobrym składzie lub przygotowywać go samodzielnie.
Zapewne domowy chleb kojarzy Ci się z długim przygotowywaniem i „hodowaniem” zakwasu kilka dni wcześniej. Nic z tego poznaj przepis na chleb z żurawiną bez zakwasu, który nie dość, że jest pyszny to jeszcze błyskawiczny w przygotowaniu.
Potrzebujesz mąkę, drożdże i żurawinę, tak naprawdę to wszystko. Niektórzy dodają do chleba cukier, ja jednak postawiłam na odrobinę miodu. Dodaje zawsze tylko jedną łyżkę, ponieważ nie chcę aby chleb był bardzo słodki. Dzięki czemu po przygotowaniu nadaje się do spożycia w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Teraz wystarczy przygotować zaczyn na drożdżach.
Rozgnieć je w rękach, wymieszaj z miodem lub odrobiną cukru i zalej wodą. Niech woda będzie delikatnie ciepła, wtedy drożdże rozpuszczą się bez większego problemu.
Odstaw przygotowany zaczyn w ciepłe miejsce, jeśli masz taką możliwość. Może to być np. parapet, gdzie świeci obecnie słońce lub miejsce przy kuchence gazowej. Jeśli nie masz takiej możliwości nic się nie stanie. Zaczyn po prostu urośnie nieco wolniej. Do zaczynu dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Dokładnie wymieszaj z zaczynem i żurawiną. Użyj tutaj suszonej żurawiny, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki, np. na pół lub zostawić w całości. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka. Wysmaruj ją wcześniej masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz nasz domowy chleb w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Przyznaj, że to naprawdę prosty przepis, a chleb jest niesamowicie wilgotny, dobry i puszysty.
Skoro już wiesz, jak zrobić chleb z żurawiną, nie pozostało nic innego jak spróbować samodzielnie. Jest to najlepszy pomysł na śniadanie czy kolacje.
Alergeny w zakwasie na chleb
Lista alergenów dla zakwasu na chleb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zakwasu na chleb
W podobny sposób możesz przygotować chleb z dowolnej mąki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.