Zakwas do żurku
- Mąka żytnia typ 2000 - 1 szklanka (200 g)
Przepis na zakwas do żurku krok po kroku
Przygotuj czysty słoik.
Do słoika wsyp mąkę i wlej 600 ml wody.
Wymieszaj składniki, aby powstała masa bez grudek.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Odstaw zakwas na 4-5 dni w ciemne miejsce o temperaturze około 20-22 stopnie.
Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką.
Po przygotowaniu zakwas przechowywać można w lodówce przez ponad 2 miesiące.
Więcej informacji na temat zakwasu do żurku
Zakwas na żurku to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy żur. Tradycyjna polska zupa podawana jest zazwyczaj na święta Wielkanocne. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować Ci najlepszy żur, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na zakwas do żurku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zakwasu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić zakwas do żurku? Przygotuj czysty słoik. Do słoika wsyp mąkę i wlej wodę. Wymieszaj składniki, aby powstała masa bez grudek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Odstaw zakwas na 4-5 dni w ciemne miejsce o temperaturze około 20-22 stopnie. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po przygotowaniu zakwas przechowywać można w lodówce przez ponad 2 miesiące.
Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mąka żytnia jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pozwala zachować prawidłową perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka żytnia zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym, na które niektóre osoby mają nietolerancję zwaną celiakią. Jeśli jesteś jedną z osób chorych na celiakię, przygotuj zakwas z mąki gryczanej.
Podsumowując mąka użyta do przygotowania zakwasu powinna być dobrej jakości. Najlepszy zakwas powinien mieć proporcje 3:1, gdzie 3 porcje to woda a jedna porcja to mąka. Zakwas jest dobry do spożycia kilka dni po przygotowaniu. W analogiczny sposób przygotujesz także zakwas do barszczu białego, należy jednak dodać do niego mąkę pszenną zamiast żytniej.
Alergeny w zakwasie do żurku
Lista alergenów dla zakwasu do żurku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze zakwasu do żurku
Zakwas do żurku to doskonałe źródło substancji mineralnych i mikroelementów. Zakwas jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Zakwas na żur jest bardzo dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.