Wiśniówka

Opublikowano: 12.06.2022 r., 12:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiśniówka podana w kieliszkach.
Wiśniówka
Wiśniówka to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych trunków. Do jej przygotowania wystarczą tylko drylowane wiśnie. Ma wspaniały smak.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
249 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Wiśnie (1500 g)
  • Cukier (500 g)
  • Spirytus (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, drylownica do wiśni

Przepis na wiśniówkę krok po kroku

Wiśnie wydryluj, by nie miały pestek.

Wszystkie wiśnie przełóż do dużego słoika o pojemności około 4-5l.

Wiśnie zalej spirytusem.

W małym rondelku rozpuść cukier z odrobiną cynamonu w połowie szklanki wody. Tak powstały syrop wlej do słoika z wiśniami.

Słoik szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce na 1 miesiąc.

Codziennie mieszaj słoikiem, by wszystkie składniki się wymieszały.

Jak oceniasz przepis na wiśniówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat wiśniówki

Wiśniówka to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych trunków. Do jej przygotowania wystarczą tylko wiśnie drylowane. Ma wspaniały smak. Można ją robić zarówno na wódce, jak i na spirytusie.

Przepis na wiśniówkę to świetna opcja dla każdego, kto szuka pomysłu na ciekawą nalewkę, która jest w pełni domowa. Ten prosty przepis oferuje taki efekt, a przy okazji podaje odpowiednie proporcje. Alkohol z tej receptury zawsze wychodzi wyśmienity. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domową wiśniówkę, tak by była prosta, ale również smaczna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W tej opcji używa się drylowanych wiśni, dzięki czemu amigdalina z pestek nie przekształca się w niebezpieczny cyjanowodór, który w większej ilości może być niekorzystny dla zdrowia. W wersji bez pestek nalewka powstaje dłużej, jednak jest w pełni bezpieczna. Najlepiej samemu wydrylować wiśnie, jednak kiedy nie ma się na to odpowiednio dużo czasu, można też skorzystać z owoców już pozbawionych pestek. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku wiśni. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. Wiśniówka z wiśni zachwyci wszystkich fanów domowych alkoholi. Smakuje naprawdę wybornie, to zasługa długo macerowanych wiśni. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ten alkohol nie jest zbyt słodki. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych trunków. Jeżeli zastanawiasz się, jak się robi nalewki z wiśni, które smakują wybornie, a przy okazji nie robi się ich zbyt długo, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie.

Alergeny w wiśniówce

Lista alergenów dla wiśniówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśniówkę

Wartości odżywcze wiśniówki

na 100g gotowej potrawy

Ten napój ze względu na dużą ilość alkoholu nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
166.17
249.25
Białko (g)
0.50
0.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.70
34.05
Węglowodany przyswajalne (g)
21.90
32.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.00
7.50
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.20
0.30
Foliany (µg (mcg))
4.00
6.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
2.00
3.00
Potas (mg)
87.17
130.75
Wapń (mg)
8.17
12.25
Fosfor (mg)
9.17
13.75
Magnez (mg)
4.50
6.75
Żelazo (mg)
0.17
0.26
Cynk (mg)
0.05
0.08
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny wiśniówki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiśniówki

Koszt składników
100.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 1500 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
100.50