Wiśniówka
- Wiśnie (1500 g)
- Cukier (500 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na wiśniówkę krok po kroku
Wiśnie wydryluj, by nie miały pestek.
Wszystkie wiśnie przełóż do dużego słoika o pojemności około 4-5l.
Wiśnie zalej spirytusem.
W małym rondelku rozpuść cukier z odrobiną cynamonu w połowie szklanki wody. Tak powstały syrop wlej do słoika z wiśniami.
Słoik szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce na 1 miesiąc.
Codziennie mieszaj słoikiem, by wszystkie składniki się wymieszały.
Więcej informacji na temat wiśniówki
Wiśniówka to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych domowych trunków. Do jej przygotowania wystarczą tylko wiśnie drylowane. Ma wspaniały smak. Można ją robić zarówno na wódce, jak i na spirytusie.
Przepis na wiśniówkę to świetna opcja dla każdego, kto szuka pomysłu na ciekawą nalewkę, która jest w pełni domowa. Ten prosty przepis oferuje taki efekt, a przy okazji podaje odpowiednie proporcje. Alkohol z tej receptury zawsze wychodzi wyśmienity. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domową wiśniówkę, tak by była prosta, ale również smaczna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W tej opcji używa się drylowanych wiśni, dzięki czemu amigdalina z pestek nie przekształca się w niebezpieczny cyjanowodór, który w większej ilości może być niekorzystny dla zdrowia. W wersji bez pestek nalewka powstaje dłużej, jednak jest w pełni bezpieczna. Najlepiej samemu wydrylować wiśnie, jednak kiedy nie ma się na to odpowiednio dużo czasu, można też skorzystać z owoców już pozbawionych pestek. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku wiśni. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. Wiśniówka z wiśni zachwyci wszystkich fanów domowych alkoholi. Smakuje naprawdę wybornie, to zasługa długo macerowanych wiśni. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ten alkohol nie jest zbyt słodki. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych trunków. Jeżeli zastanawiasz się, jak się robi nalewki z wiśni, które smakują wybornie, a przy okazji nie robi się ich zbyt długo, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie.
Alergeny w wiśniówce
Lista alergenów dla wiśniówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśniówkę
Wartości odżywcze wiśniówki
Ten napój ze względu na dużą ilość alkoholu nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.