Wino z agrestu
Przepis na wino z agrestu krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1 litr wody.
Agrest umyj i osusz.
Wlej wodę do garnka i podgrzewaj, wsyp cukier i dodaj owoce. Gotuj na niewielkim ogniu.
Owoce powinny się rozpaść, dodatkowo możesz je podusić.
Następnie odcedź i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc czasu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z agrestu
Wino z agrestu idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z agrestu, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około miesiąca czasu zanim będzie najlepsze.
Zatem, jak zrobić wino z agrestu i ile cukru użyć, aby było najlepsze?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się, w takie produkty jak: woda, agrest i cukier.
Agres umyj i osusz. Wlej wodę do garnka i podgrzewaj, wsyp cukier i dodaj owoce. Gotuj na niewielkim ogniu. Owoce powinny się rozpaść, dodatkowo możesz je podusić. Następnie odcedź i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc czasu. Nasze pyszne wino jest dobre do spożycia. Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w Twoim domu lub trunek na przyjęcie w rodzinnym gronie. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest smaczne.
Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.
Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W identyczny sposób możesz przygotować wino z agrestu i porzeczek, które jest równie pyszne w smaku.
Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu w gronie znajomych lub rodziny. Domowe wino świetnie sprawdzi się również jako prezent z okazji urodzin lub imienin, te własnoręcznie zrobione prezenty liczą się podwójnie. Dlatego koniecznie Cię zachęcam!
Alergeny w winie z agrestu
Lista alergenów dla wina z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z agrestu
Wartości odżywcze wina z agrestu
W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.