Przetwory z agrestu

przetwory z agrestu

Agrest to owoc o bardzo ciekawym smaku, zapachu i konsystencji, który cieszy się coraz większą popularnością wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Wiele osób docenia właściwości zdrowotne agrestu, a także bogactwo jego witamin i minerałów. Agrest można w dodatku wykorzystać do przyrządzenia różnych przetworów – soków, konfitur, dżemów czy nawet nalewek. Warto pamiętać o agreście, gdy zastanawiamy się, jakie smakołyki przygotować do słoików na zimę.

Przetwory z agrestu – najpopularniejsze przetwory do słoików na zimę

Przetwory z agrestu od lat cieszą się popularnością w naszym kraju. Coraz więcej ludzi docenia domowe przepisy na przetwory z agrestu, ponieważ są smaczne i pożywne. Warto przyrządzać je do słoików na zimę, zwłaszcza że zaprawy z agrestem mają wiele cennych właściwości odżywczych. Możesz je zrobić z cukrem lub bez w formie m.in. dżemu, soku czy konfitury. Jak zrobić przetwory z agrestu? Czy to trudne? Jakie przetwory agrestowe na zimę są najlepsze? Przeczytaj.

Przetwory z agrestu do słoików na zimę – sprawdź, jak je zrobić

Dlaczego warto jeść przetwory z agrestu?

Coraz więcej ludzi decyduje się robić zaprawy z agrestu. Niektórzy uwielbiają smak tych małych, zielonych owoców, przypominających miniaturowe kiwi. Inni robią przetwory agrestowe, ponieważ w owocach znajduje się duża ilość witamin, m.in. witaminy C będącej bardzo ważnej dla naszych organizmów. To właśnie witamina C wzmacnia odporność, pomaga w produkcji kolagenu i działa antyoksydacyjnie. Poza nią w agreście jest także witamina A, E i K oraz sporo cennych minerałów (m.in. żelazo, potas i wapń). Warto dodać, że agrest bogaty jest w naturalne antyoksydanty, m.in. kwasy fenolowe i flawonoidy. Substancje te są pomocne w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.Agrest można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Do najpopularniejszych zaliczamy oczywiście domowe przetwory, tj. syrop, konfitura, galaretka, dżem czy sok. Wyrazisty smak i zapach agrestu nadaje przetworom wyjątkowego charakteru. Warto podkreślić, że owoce doskonale komponują się z innymi, m.in. z truskawkami, porzeczkami czy malinami. Dzięki temu można niemal dowolnie eksperymentować w kuchni.

Ogromnym atutem przetworów z agrestu jest możliwość wykorzystywania ich przez cały rok. Zawekowane będą cieszyć subtelnym, kwaskowatym smakiem przez cały rok. Przygotowując przetwory agrestowe, można na dłużej zachować walory odżywcze i smakowe owoców. Sezon na agrest się kończy? Właśnie wtedy sięgnąć można po zawekowane słoje z sokiem, konfiturą czy dżemem i cieszyć się agrestowymi smakołykami. Robiąc przetwory z agrestu samodzielnie, można realnie kontrolować skład i jakość przygotowywanego produktu. Możemy samodzielnie zadecydować np. o ilości dodanych owoców, środków konserwujących czy cukru. Domowe przetwory z agrestu zwykle są naturalniejsze od tych w sklepie. Dzięki temu lepiej smakują i mogą realnie odżywić organizm. Przepisy na przetwory z agrestu to dobry sposób na wykorzystanie pysznych i wartościowych owoców. Pozwalają delektować się agrestem przez cały rok, a także korzystać z cennych wartości odżywczych, witamin i substancji mineralnych tych owoców.

Konfitura z agrestu – sprawdź, jak ją zrobić

Konfitura z agrestu nie jest trudna do przygotowania. Aby ją zrobić, należy jednak zaopatrzyć się w kilka ważnych składników: agrest, cukier, cytrynę, świeży imbir, laskę lub ekstrakt z wanilii. Najpierw zajmij się przygotowaniem agrestu. W tym celu obierz owoce z szypułek i dokładnie umyj. Wysusz agrest i usuń zgniłe lub uszkodzone sztuki. Następnie zabierz się za przygotowywanie składników. Umieść w dużym garnku startą skórkę cytryny i wyciśnij sok, dodając do garnka ze startym imbirem. Na pół przekrój laskę wanilii (najlepiej wzdłuż), po czym wydłub nasionka. Dodaj je wraz z połową laski do garnka. Zabierz się za gotowanie agrestu. W tym celu zagotuj w garnku 100 ml wody. Do wody wrzuć agrest i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu – owoce powinny zmięknąć. Dodaj cukier do garnka z agrestem, po czym porządnie go wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj konfiturę na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj – powinno to trwać przez godzinę, maksymalnie dwie. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a konfitura zrobi odpowiednio gęsta.

Kolejnym krokiem będzie przetestowanie konsystencji konfitury. Jak sprawdzić, czy już jest gotowa? Odłóż niewielką ilość na talerzyk i zostaw na kilka minut. Jeśli gęstnieje i nie rozlewa się, konfitura nadaje się do wekowania. Jeśli jest za rzadka, gotuj ją dłużej. Przelej gorącą konfiturę do wyparzonych wcześniej słojów. Zakręć i odwróć do góry dnem – w ten sposób zawekujesz konfiturę. Możesz schować konfiturę do spiżarki albo do lodówki. Słoiki powinny stać w zacienionym i chłodnym miejscu, aby zawartość mogła posłużyć nawet na kilka miesięcy. Konfitura z agrestu doskonale pasuje do naleśników, tostów na słodko i deserów. Można też wyjadać ją bezpośrednio ze słoika.

Jak zrobić przetwory z agrestu? Sprawdź, jakie przetwory warto mieć w spiżarce

Dżem agrestowy – dowiedz się, w jaki sposób go przygotować

Dżem z agrestu to pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania konfitura, którą można zawekować i cieszyć się smakiem przez wiele miesięcy. Mimo że przyrządzenie dżemu wymaga trochę czasu i pracy, warto go zrobić. To znakomita alternatywa dla sklepowych wyrobów, które często wypełnione są konserwantami i ulepszaczami smaku i aromatu. Aby przygotować smaczny domowy dżem, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: agrest (może być żółty i czerwony), cukier, cytryna, wanilia (lub cukier waniliowy), skórka z cytryny i pomarańczy oraz cynamon.

Najpierw wybierz soczyste, dojrzałe owoce agrestu. Oderwij ogonki i wypłucz agrest pod bieżącą wodą. W agreście znajduje się spora ilość kwasu, dlatego lepiej skorzystać z rękawiczek, aby nie podrażnić skóry. Możesz zostawić owoce w całości albo ugnieść je widelcem, o ile chcesz mieć widoczne kawałki agrestu w dżemie. Preferujesz gładką konsystencję dżemu? Możesz przetrzeć owoce przez sitko. Przygotuj rondel lub głęboką patelnię. Dodaj sok z cytryny, agrest, cynamon, wanilię oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj dokładnie całość. Umieść naczynie na kuchence i gotuj na średnim ogniu, mieszając. Agrest powinien zmięknąć i puścić sok.

Dodaj cukier na patelnię lub do rondelka, po czym wymieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź zawartość do wrzenia. Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut – cukier ma się rozpuścić, a dżem zgęstnieć. Im dłużej będziesz gotować dżem, tym gęściejszy się stanie. Przygotuj również słoiki, aby móc w nich przechowywać konfiturę. Umyj je w gorącej wodzie i wysusz. Możesz także zanurzyć słoje we wrzącej wodzie na kilka minut w celu ich zdezynfekowania. Gdy dżem zgęstnieje, wyłącz ogień i przełóż gorący dżem do słoików. Zostaw od wieczka ok. 2 cm luzu, zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Możesz owinąć ręcznikiem lub kocem i zostawić na 12 godzin. Po upływie czasu sprawdź szczelność słoików i schowaj zawekowany dżem agrestowy w chłodne, ciemne miejsce.

Sok ze świeżego agrestu – idealny na wzmocnienie odporności

Agrest zawiera wiele cennych witamin, zwłaszcza witaminę C. Jeśli chcesz wzmocnić odporność jesienią lub zimą, warto zawekować kilka słoików z sokiem agrestowym. Aby go zrobić, należy przygotować kilogram agrestu, cukier, cytrynę i opcjonalnie kilka gałązek świeżej mięty. Najpierw wysyp agrest na sitko, następnie opłucz pod bieżącą wodą – usuń zanieczyszczenia. Odetnij agrest od gałązek, pozbądź się łodyg i zgniecionych owoców. Zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzącej wody dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj sok z cytryny i mieszaj przez kilka minut.

Włóż agrest do garnka z syropem i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj owoce przez ok. 20 minut – muszą zrobić się miękkie. Wyłącz ogień i poczekaj, aż sok ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przecedź sok przez sito i usuń pestki oraz skórki. Wyciśnij agrest, żeby mieć jak najwięcej soku. Możesz dodać nieco świeżej mięty, chowając do słoików po kilka gałązek. Następnie przelej do nich sok i zawekuj, jeśli chcesz oczywiście zachować przetwory na kolejne miesiące. Pragniesz wypić go w niedługim czasie? Włóż zatem sok do lodówki na całą noc – wówczas smaki świetnie sobą przejdą. Schłodzony sok agrestowy idealnie gasi pragnienie w upalne lato. Można zaserwować go również do deseru albo jako dodatek do wybranej potrawy.

Przetwory z agrestu - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto