Wino śliwkowe
- Śliwki (7000 g)
- Cukier (2000 g)
- Drożdże winiarskie - szczypta (3 g)
- Pożywka dla drożdży - szczypta (3 g)
- Pirosiarczan potasu (1 g)
Przepis na wino śliwkowe krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 4 litry wody.
Owoce dokładnie umyj i oczyść, usuń pestki i przełóż do dużego szklanego naczynia.
Dodaj pożywkę i drożdże winiarskie.
Odstaw owoce na 24 godziny w ciemnym miejscu.
Wodę wymieszaj z cukrem, możesz ją podgrzać, aby cukier lepiej się rozpuścił. Ostudź wodę.
Przygotowaną wodą zalej owoce. Dokładnie wymieszaj.
Odcedź wino od owoców i przelej do szklanego naczynia.
Wino odstawiamy do fermentacji w balonie na około miesiąc czasu.
Po tym czasie dodaj pirosiarczan (wcześniej należy go rozpuścić w wodzie i wlać przez gąsior)
Przelej wino do szklanych butelek.
Więcej informacji na temat wina śliwkowego
Wino śliwkowe idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakowa jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino śliwkowe, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około miesiąca czasu zanim będzie najlepsze.
Zatem, jak zrobić wino śliwkowe?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się w takie produkty, jak: 4 litry wody, śliwki- najlepiej sprawdzą się węgierki, cukier, drożdże winiarskie, pożywka i pirosiarczan potasu, który w końcowym etapie produkcji wina odpowiada za stabilizację wina. Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.
Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń pestki i przełóż do dużego szklanego naczynia.
Pokrój owoce, dodaj pożywkę i drożdże winiarskie. Tak przygotowane owoce odstaw na 24 godziny w ciemnym miejscu. 3 litry wody wymieszaj z cukrem, możesz ją podgrzać, aby cukier lepiej się rozpuścił. Następnie ostudź wodę, nie powinna być ona wcale ciepła. Gdy woda ostygnie, zalej owoce, a następnie dokładnie wymieszaj. Odcedź wino od owoców i przelej do szklanego naczynia. Odstaw je do fermentacji w balonie na około miesiąc czasu.
Po tym czasie dodaj pirosiarczan (wcześniej należy go rozpuścić w wodzie i wlać przez gąsior). Na samym końcu, gdy wino będzie już klarowne, przelej je do szklanych butelek.
Nasze pyszne wino jest dobre do spożycia. Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w Twoim domu lub trunek na przyjęcie w rodzinnym gronie. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest smaczne.
Alergeny w winie śliwkowym
Lista alergenów dla wina śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino śliwkowe
Wartości odżywcze wina śliwkowego
W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.