Wino śliwkowe

Opublikowano: 12.09.2022 r., 21:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka wina śliwkowego
Wino śliwkowe
Wino śliwkowe idealnie sprawdzi się jako domowy trunek na zimowe wieczory. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
303 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Śliwki (7000 g)
  • Cukier (2000 g)
  • Drożdże winiarskie - szczypta (3 g)
  • Pożywka dla drożdży - szczypta (3 g)
  • Pirosiarczan potasu (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Przepis na wino śliwkowe krok po kroku

Dodatkowo przygotuj około 4 litry wody.

Owoce dokładnie umyj i oczyść, usuń pestki i przełóż do dużego szklanego naczynia.

Dodaj pożywkę i drożdże winiarskie.

Odstaw owoce na 24 godziny w ciemnym miejscu.

Wodę wymieszaj z cukrem, możesz ją podgrzać, aby cukier lepiej się rozpuścił. Ostudź wodę.

Przygotowaną wodą zalej owoce. Dokładnie wymieszaj.

Odcedź wino od owoców i przelej do szklanego naczynia.

Wino odstawiamy do fermentacji w balonie na około miesiąc czasu.

Po tym czasie dodaj pirosiarczan (wcześniej należy go rozpuścić w wodzie i wlać przez gąsior)

Przelej wino do szklanych butelek.

Jak oceniasz przepis na wino śliwkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat wina śliwkowego

Wino śliwkowe idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakowa jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino śliwkowe, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około miesiąca czasu zanim będzie najlepsze.

Zatem, jak zrobić wino śliwkowe?

W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się w takie produkty, jak: 4 litry wody, śliwki- najlepiej sprawdzą się węgierki, cukier, drożdże winiarskie, pożywka i pirosiarczan potasu, który w końcowym etapie produkcji wina odpowiada za stabilizację wina. Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.

Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń pestki i przełóż do dużego szklanego naczynia.

Pokrój owoce, dodaj pożywkę i drożdże winiarskie. Tak przygotowane owoce odstaw na 24 godziny w ciemnym miejscu. 3 litry wody wymieszaj z cukrem, możesz ją podgrzać, aby cukier lepiej się rozpuścił. Następnie ostudź wodę, nie powinna być ona wcale ciepła. Gdy woda ostygnie, zalej owoce, a następnie dokładnie wymieszaj. Odcedź wino od owoców i przelej do szklanego naczynia. Odstaw je do fermentacji w balonie na około miesiąc czasu.

Po tym czasie dodaj pirosiarczan (wcześniej należy go rozpuścić w wodzie i wlać przez gąsior). Na samym końcu, gdy wino będzie już klarowne, przelej je do szklanych butelek.

Nasze pyszne wino jest dobre do spożycia. Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w Twoim domu lub trunek na przyjęcie w rodzinnym gronie. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest smaczne.

Alergeny w winie śliwkowym

Lista alergenów dla wina śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino śliwkowe

Wartości odżywcze wina śliwkowego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.

Szacunkowy indeks glikemiczny wina śliwkowego 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina śliwkowego

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
7000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 14
70.00
Za 7000 g
Cukier
2000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Drożdże winiarskie
3 g
szczypta
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 3 g
Pożywka dla drożdży
3 g
szczypta
2.50
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 3 g
Pirosiarczan potasu
1 g
2.50
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 1 g
Koszt składników
84.00