Tynk z mleka skondensowanego
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier waniliowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na tynk z mleka skondensowanego krok po kroku
Masło przełóż do miski i ucieraj na gęstą pianę.
Stopniowo wlewaj mleko, zmniejszając obroty miksera.
Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj cukier waniliowy i połącz dokładnie składniki.
Tak przygotowany krem odłóż do lodówki na 2 godziny.
Więcej informacji na temat tynku z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj poznaj mój przepis na tynk z mleka skondensowanego. Będzie to idealny krem zewnętrznej warstwy Twojego tortu lub ciasta w kształcie kostki, prostokąta.
W innych moich propozycjach znajdziesz przepis na różne efektowne i pyszne ciasta, ale też na torty na bazie biszkoptów. Dlatego, jeśli chcesz przygotowywać tort w swoim domu, wykorzystaj mój tynk z mleka skondensowanego.
Ten prosty przepis sprawdzi się do tortów i do ciast, dzięki jemu wykorzystaniu domowe łakocie będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i pysznie smakować. Jeśli chcesz, aby przybrał on dowolny kolor postaw na barwniki, zwróć jednak szczególną uwagę na ich skład. Zadbaj, aby nie był sztuczny, a jego skład powinien zawierać jak najmniej składników.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: masło, mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub laska wanilii.
Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g/produktu.
Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia. Dokładnie jak zrobić tynk z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny, domowy deser w postaci dowolnego ciasta lub tortu.
Alergeny w tynkiem z mleka skondensowanego
Lista alergenów dla tynku z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze tynku z mleka skondensowanego
Będzie to idealnie delikatny krem do tortu, możesz dodać dowolny barwnik, dzięki czemu masa przybierze kolor, jaki chcesz.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.