Przepis na polewę czekoladową z kakao krok po kroku
- Masło 100 g pół kostki
- Kakao niesłodzone 50 g 5 łyżek
- Mleko 2% 80 ml 4 duże łyżki
Do rondelka dodaj masło i mieszając podgrzej, by się całkowicie rozpuściło.
Do całości dodaj kakao i cukier puder. Wlej mleko i całość dokładnie rozmieszaj.
Gdy polewa będzie gęsta i całkowicie jednolita zestaw ją z palnika.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe
-
Polewa czekoladowa
-
Churros
-
3 bit
-
Muffinki czekoladowe
-
Krem do tortu
-
Granola
-
Marcepan
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Pieguski
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort orzechowy
-
Nutella ze śliwek
-
Fondant
-
Dania z czekoladą

(liczba kalorii)
Polewa czekoladowa z kakao - cechy przepisu
Więcej o polewie czekoladowej z kakao
Polewa czekoladowa z kakao to dodatek idealny do ciast i deserów. W tym wydaniu jest niezwykle prosta i można ją przygotować w bardzo szybkim czasie. Idealnie komponuje się z sernikiem, babką czy pysznymi lodami. To świetny wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Całość nie jest zbyt słodka ani gorzka.
Polewę najlepiej robić z masła, które świetnie się roztapia i wspaniale łączy z się kakao. Można jednak wybrać do niej margarynę, która też dobrze się sprawdzi. Tą polewę należy nakładać na ciasto, które jest już zrobione. Polewa zastyga w ekspresowym czasie, zwłaszcza po schłodzeniu.
Przepis na polewę czekoladową z kakao jest niezwykle prosty, dlatego idealnie sprawdzi się nawet dla początkujących cukierników. Świetnie nada się jako dodatek do trudnych i skomplikowanych ciast, gdyż całość jest bardzo łatwa i nie przysporzy dodatkowych trudności. Wspaniale komponuje się zarówno z prostymi ciastami, jak i tymi bardzo ekstrawaganckimi.
Choć w sprzedaży dostępne są gotowe polewy do ciast, najlepiej smakuje ta domowa. Składa się tylko z kilku produktów, które są łatwo dostępne w każdym sklepie, a bardzo często goszczą również w domowej spiżarni. Wybierając swojską polewę ma się pewność, że nie zawiera ona dużego dodatku cukru, ani żadnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku, co jest zdecydowanie bardziej korzystne dla zdrowia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę czekoladową, która będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy okazji będzie miała wspaniały smak, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tak przygotowana polewa ma wspaniałą konsystencję i idealny smak. Nie jest zbyt mdląca czy gorzka.
Idealnie sprawdzi się jako polewa do sernika, babki czy tortu. Będzie wspaniała także do deserów, wspaniale komponuje się z lodami czy goframi. Zawsze się udaje, dlatego można z niej skorzystać nawet, gdy robi się polewę po raz pierwszy. Całość jest wspaniale wyważona i bardziej delikatna niż ta z czekolady. Można dostosować jej słodycz do własnych preferencji w naprawdę łatwy sposób.
Wartości odżywcze polewy czekoladowej z kakao
Energia i białka
(115g)
Węglowodany w polewie czekoladowej z kakao
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na polewę czekoladową z kakao
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na polewę czekoladową z kakao
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie czekoladowej z kakao
Lista alergenów dla polewy czekoladowej z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%