Tynk z mleka skondensowanego

Opublikowano: 29.03.2022 r., 22:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tynk z mleka skondensowanego
Tynk z mleka skondensowanego
Idealny krem do tortu, którym możesz przełożyć biszkopty lub wysmarować ciasto dookoła, a to wszystko w tak krótkim czasie.
Przygotowanie 60 min
1075 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier waniliowy 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na tynk z mleka skondensowanego krok po kroku

Masło przełóż do miski i ucieraj na gęstą pianę.

Stopniowo wlewaj mleko, zmniejszając obroty miksera.

Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj cukier waniliowy i połącz dokładnie składniki.

Tak przygotowany krem odłóż do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tynk z mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat tynku z mleka skondensowanego

Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj poznaj mój przepis na tynk z mleka skondensowanego. Będzie to idealny krem zewnętrznej warstwy Twojego tortu lub ciasta w kształcie kostki, prostokąta.

W innych moich propozycjach znajdziesz przepis na różne efektowne i pyszne ciasta, ale też na torty na bazie biszkoptów. Dlatego, jeśli chcesz przygotowywać tort w swoim domu, wykorzystaj mój tynk z mleka skondensowanego.

Ten prosty przepis sprawdzi się do tortów i do ciast, dzięki jemu wykorzystaniu domowe łakocie będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i pysznie smakować. Jeśli chcesz, aby przybrał on dowolny kolor postaw na barwniki, zwróć jednak szczególną uwagę na ich skład. Zadbaj, aby nie był sztuczny, a jego skład powinien zawierać jak najmniej składników.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: masło, mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub laska wanilii.

Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g/produktu.

Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia. Dokładnie jak zrobić tynk z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny, domowy deser w postaci dowolnego ciasta lub tortu.

Alergeny w tynkiem z mleka skondensowanego

Lista alergenów dla tynku z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze tynku z mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Będzie to idealnie delikatny krem do tortu, możesz dodać dowolny barwnik, dzięki czemu masa przybierze kolor, jaki chcesz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
537.89
1075.78
Białko (g)
3.90
7.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.86
51.72
Węglowodany przyswajalne (g)
25.86
51.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
47.86
95.72
Tłuszcze nasycone (g)
32.30
64.60
Tłuszcze nienasycone (g)
15.56
31.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.77
27.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
3.57
Cholesterol (mg)
131.63
263.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
61.20
122.39
Szacunkowy indeks glikemiczny tynku z mleka skondensowanego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tynku z mleka skondensowanego

Koszt składników
18.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
1 opakowanie
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Cukier waniliowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
18.10