Przepis na tynk z mleka skondensowanego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Masło przełóż do miski i ucieraj na gęstą pianę.

Stopniowo wlewaj mleko, zmniejszając obroty miksera.

Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj cukier waniliowy i połącz dokładnie składniki.

Tak przygotowany krem odłóż do lodówki na 2 godziny.

tynk z mleka skondensowanego
Tynk z mleka skondensowanego
Koszt przygotowania dania
9.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1075 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Tynk z mleka skondensowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tynkiem z mleka skondensowanego

Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj poznaj mój przepis na tynk z mleka skondensowanego. Będzie to idealny krem zewnętrznej warstwy Twojego tortu lub ciasta w kształcie kostki, prostokąta.

W innych moich propozycjach znajdziesz przepis na różne efektowne i pyszne ciasta, ale też na torty na bazie biszkoptów. Dlatego, jeśli chcesz przygotowywać tort w swoim domu, wykorzystaj mój tynk z mleka skondensowanego.

Ten prosty przepis sprawdzi się do tortów i do ciast, dzięki jemu wykorzystaniu domowe łakocie będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i pysznie smakować. Jeśli chcesz, aby przybrał on dowolny kolor postaw na barwniki, zwróć jednak szczególną uwagę na ich skład. Zadbaj, aby nie był sztuczny, a jego skład powinien zawierać jak najmniej składników.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: masło, mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub laska wanilii.

Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g/produktu.

Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia. Dokładnie jak zrobić tynk z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny, domowy deser w postaci dowolnego ciasta lub tortu.

Wartości odżywcze tynku z mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
537.89 kcal
1075.78 kcal
Białko
3.90 g
7.80 g

Węglowodany w tynkiem z mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
25.86 g
51.72 g
Węglowodany przyswajalne
25.86 g
51.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
47.86 g
95.72 g
Tłuszcze nasycone
32.30 g
64.60 g
Tłuszcze nienasycone
15.56 g
31.12 g
Tłuszcze jednonasycone
13.77 g
27.55 g
Tłuszcze wielonasycone
1.78 g
3.57 g
Cholesterol
131.63 mg
263.26 mg

Składniki mineralne w przepisie na tynk z mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
61.20 mg
122.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tynku z mleka skondensowanego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tynkiem z mleka skondensowanego

Lista alergenów dla tynku z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania tynku z mleka skondensowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
1 opakowanie
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Cukier waniliowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
18.10
Jak oceniasz przepis na tynk z mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób