Custard

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Custard w miseczce z wanilią.
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo polskich dań.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas ubijania 15 min
1976 kcal
Kcal w porcji
1160 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Mleko 3,2% (700 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, rondelek

Przepis na custard krok po kroku

Śmietankę i mleko przelej do garnka i dodaj wanilię. Całość zagotuj.

Żółtka ubij z cukrem na gładką masę.

Do masy wlewaj powoli gorące mleko, ciągle ubijając.

Do masy jajecznej dodaj skrobię, a całość przełóż do rondelka.

Masę podgotuj lekko, uważając, by jajka się nie ścięły.

Jak oceniasz przepis na custard
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat custardu

Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo polskich dań.

Custard jest rodzajem delikatnego, słodkiego sosu, który używa się do deserów. Jego podstawowe składniki to mleko i jajka, zwykle dodaje się do niego również skrobię lub żelatynę, by stworzyć odpowiednią jego konsystencję. Całość przypomina nieco budyń, jednak w tym przypadku całość jest zdecydowanie bardziej jajeczna, a przy tym również słodsza i smaczniejsza. W większości krajów można go kupić w formie sproszkowanej, podobnie jak polski budyń. Jest smaczny, a przy okazji naprawdę prosty w przygotowaniu.

Przepis na custard idealnie sprawdzi się dla każdego, kto kocha słodkości, jego dodatek odmieni bowiem każdy, nawet najnudniejszy deser i sprawi, że będzie prezentował się i smakował po prostu fantastycznie. Do jego przygotowania używa się tylko podstawowych składników, dlatego można go przygotować nawet w sytuacji kryzysowej. Choć jest to sos, to podobnie jak polski odpowiednik sprawdza się również w innych formach. Można go używać do wypełniania ciast, tart i tartaletek, a także jako deser w wersji solo. Jest bardzo słodki i waniliowy. Ten angielski słodki sos na pewno podbije serca wszystkich domowników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić custard w swoim własnym domu to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć zwykle można go kupić już w wersji gotowej, to jednak nie jest ona zbyt zdrowa. Zbyt przetworzona żywność nie powinna gościć na talerzach zbyt często, gdyż nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. Zamiast sięgać po produkty instant, można spróbować odwzorować je samodzielnie we własnej kuchni. Zwłaszcza że ten przepis jest naprawdę prosty. Całość robi się w kilka chwil. Pierwszym krokiem jest utarcie żółtek na gładką masę. Następnie należy wlewać do niej małymi porcjami gorące mleko. Dzięki temu powstanie gęsty, smaczny krem, który zachwyca smakiem. To wspaniały dodatek do deserów, który jest nie tylko pyszny, ale również łatwy. Dzięki czemu to dobry wybór nawet dla początkujących osób. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć smaczny custard w kilka chwil. To doskonały pomysł na najlepszy sos do deserów a z tej receptury dowiesz się jak przygotować go w kilka chwil.

Alergeny w custardzie

Lista alergenów dla custardu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze custardu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo cukru, dlatego należy po nią sięgać z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Energia (kcal)
170.42
1976.88
Białko (g)
3.84
44.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Węglowodany (g)
16.76
194.37
Węglowodany przyswajalne (g)
16.45
190.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Tłuszcz (g)
10.19
118.19
Tłuszcze nasycone (g)
8.57
99.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
18.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.51
968.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Witamina A (µg (mcg))
46.39
538.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
5.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
2.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.05
12.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
2.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.07
522.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.56
134.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.47
121.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Sód (mg)
29.68
344.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
152.56
1769.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.09
1021.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
98.23
1139.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.14
129.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
3.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
5.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny custardu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania custardu

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
24.00