Przepis na custard krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, duża miska, rondelek

Śmietankę i mleko przelej do garnka i dodaj wanilię. Całość zagotuj.

Żółtka ubij z cukrem na gładką masę.

Do masy wlewaj powoli gorące mleko, ciągle ubijając.

Do masy jajecznej dodaj skrobię, a całość przełóż do rondelka.

Masę podgotuj lekko, uważając, by jajka się nie ścięły.

Custard w miseczce z wanilią.
custard
Koszt przygotowania dania
9.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1976 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Custard - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o custardzie

Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo polskich dań.

Custard jest rodzajem delikatnego, słodkiego sosu, który używa się do deserów. Jego podstawowe składniki to mleko i jajka, zwykle dodaje się do niego również skrobię lub żelatynę, by stworzyć odpowiednią jego konsystencję. Całość przypomina nieco budyń, jednak w tym przypadku całość jest zdecydowanie bardziej jajeczna, a przy tym również słodsza i smaczniejsza. W większości krajów można go kupić w formie sproszkowanej, podobnie jak polski budyń. Jest smaczny, a przy okazji naprawdę prosty w przygotowaniu.

Przepis na custard idealnie sprawdzi się dla każdego, kto kocha słodkości, jego dodatek odmieni bowiem każdy, nawet najnudniejszy deser i sprawi, że będzie prezentował się i smakował po prostu fantastycznie. Do jego przygotowania używa się tylko podstawowych składników, dlatego można go przygotować nawet w sytuacji kryzysowej. Choć jest to sos, to podobnie jak polski odpowiednik sprawdza się również w innych formach. Można go używać do wypełniania ciast, tart i tartaletek, a także jako deser w wersji solo. Jest bardzo słodki i waniliowy. Ten angielski słodki sos na pewno podbije serca wszystkich domowników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić custard w swoim własnym domu to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć zwykle można go kupić już w wersji gotowej, to jednak nie jest ona zbyt zdrowa. Zbyt przetworzona żywność nie powinna gościć na talerzach zbyt często, gdyż nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. Zamiast sięgać po produkty instant, można spróbować odwzorować je samodzielnie we własnej kuchni. Zwłaszcza że ten przepis jest naprawdę prosty. Całość robi się w kilka chwil. Pierwszym krokiem jest utarcie żółtek na gładką masę. Następnie należy wlewać do niej małymi porcjami gorące mleko. Dzięki temu powstanie gęsty, smaczny krem, który zachwyca smakiem. To wspaniały dodatek do deserów, który jest nie tylko pyszny, ale również łatwy. Dzięki czemu to dobry wybór nawet dla początkujących osób. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć smaczny custard w kilka chwil. To doskonały pomysł na najlepszy sos do deserów a z tej receptury dowiesz się jak przygotować go w kilka chwil.

Wartości odżywcze custardu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Energia (kalorie)
170.42 kcal
1976.88 kcal
Białko
3.84 g
44.56 g

Węglowodany w custardzie

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Węglowodany
16.76 g
194.37 g
Węglowodany przyswajalne
16.45 g
190.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Tłuszcz
10.19 g
118.19 g
Tłuszcze nasycone
6.11 g
70.93 g
Tłuszcze nienasycone
1.62 g
18.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
83.51 mg
968.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na custard

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Witamina A
46.39 µg (mcg)
538.08 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
1.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
5.43 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
0.20 mg
2.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
1.05 µg (mcg)
12.23 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
2.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
45.07 µg (mcg)
522.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
1.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
2.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
11.56 µg (mcg)
134.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
10.47 µg (mcg)
121.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na custard

Na 100g
Na porcję
(1160g)
Sód
29.68 mg
344.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
152.56 mg
1769.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
88.09 mg
1021.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
98.23 mg
1139.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
11.14 mg
129.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.27 mg
3.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
5.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny custardu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w custardzie

Lista alergenów dla custardu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania custardu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na custard
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób