Tradycyjna zupa pieczarkowa
- Pieczarki (400 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową krok po kroku
W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.
Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, podsmaż, a następnie zalej całość bulionem.
Całość gotuj przez 30 minut.
Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat tradycyjnej zupy pieczarkowej
Tradycyjna zupa pieczarkowa to coś dla prawdziwych miłośników klasycznej kuchni polskiej. Pyszne i delikatne pieczarki rozpływają się w niej, tworząc wspaniałą kompozycję smakową z dużą ilością ziół. To świetny pomysł na danie bardzo proste, ale jednak niezwykle smaczne.
Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad i nie tylko. Do jej zrobienia przyda się tylko duży garnek i kilka składników. Całość robi się na bazie bulionu, dlatego jej przygotowanie jest znacznie łatwiejsze. Można użyć wywaru warzywnego, dzięki czemu zupa będzie w pełni wegetariańska. Sprawdzi się także bulion mięsny, który wzmocni aromatyczność zupy i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Ze względu na duży udział grzybów, ta zupa jest wspaniałym źródłem selenu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną zupę pieczarkową, by była prosta, ale również pyszna, to en przepis sprawdzi się idealnie. Choć jest domowa i ze śmietaną, wcale nie zrujnuje diety. To dobra opcja nawet w trakcie odchudzania. To dobra opcja na posiłek awaryjny sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt końcowy jest zachwycający. Zupa będzie dobrą opcją także dla dzieci, gdyż nie jest mocno doprawiona. Choć grzyby w diecie dzieci są kwestią dość kontrowersyjną, należy pamiętać, że zakaz ich spożywania dotyczy grzybów leśnych, te hodowlane, do których należą pieczarki, mogą pojawiać się w menu maluchów.
Alergeny w tradycyjnej zupie pieczarkowej
Lista alergenów dla tradycyjnej zupy pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tradycyjnej zupy pieczarkowej
To zdrowa opcja, która zawiera sporo składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.