Tort bezglutenowy

Opublikowano: 26.01.2023 r., 17:59 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort bezglutenowy Pavlova podany z owocami
Tort bezglutenowy
Poznaj przepis na pyszny tort bezglutenowy Pavlova, to świetny pomysł na domową uroczystość. Taki deserek jest idealny do kawki! Z pewnością zaskoczy i zasmakuje każdemu!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 90 min
410 kcal
Kcal w porcji
197 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (10 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Cukier puder (20 g)
  • Maliny (200 g)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tort bezglutenowy krok po kroku

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli.

Całość zmiksuj, stopniowo dodając cukier do uzyskania sztywnej piany.

Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Wszystko ponownie wymieszaj.

Na blachę wyłóż papier do pieczenia i narysuj okrąg.

Następnie nałóż na narysowany okrąg ubitą pianę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz w 120 stopniach przez około 1.5 godziny.

Następnie uchyl piekarnik i pozostaw do wystudzenia.

Wlej do miski schłodzoną śmietanę i miksuj wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji.

Na wystudzoną bezę wyłóż krem.

Udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i truskawkami.

Jak oceniasz przepis na tort bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat tortu bezglutenowego

Poznaj przepis na pyszny tort bezglutenowy Pavlova, który znany jest także, pod nazwą "tort Pawłowej", to właśnie od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej pochodzi nazwa tej słynnej bezy. Jest to australijski i nowozelandzki deser, który dzięki swojej niezwykłej smakowitości stał się bardzo popularny. Dobry torcik bezowy podawany jest z kremem i świeżymi owocami. Dekoracja jest dowolna, możesz dodać to, na co masz ochotę!

Dzisiejsza propozycja na przygotowanie torta Pawłowej będzie bez glutenu z dodatkiem malin i truskawek.

Koniecznie wypróbuj przepis!

Do przygotowania tortu bezglutenowego potrzebujesz składniki na:

- Bezę: (4 sztuki białek jaj, 200 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 10 g soku z cytryny i szczyptę soli)

- Krem do tortu: (400 ml śmietany 36%, 20 g cukru pudru)

- Dekorację: (ulubione owoce np. maliny, truskawki, borówki, jagody).

Jak zrobić tort bezglutenowy Pavlova? Poznaj najlepszy przepis na domową uroczystość! Rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj, stopniowo dodając cukier do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko ponownie wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i narysuj okrąg. Następnie nałóż na narysowany okrąg ubitą pianę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 120 stopniach przez około 1.5 godziny. Następnie uchyl piekarnik i pozostaw do wystudzenia. Wlej do miski schłodzoną śmietanę i miksuj wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Na wystudzoną bezę wyłóż krem. Udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i truskawkami.

Przepis na tort bezglutenowy to najlepszy pomysł na urodziny. Przygotowanie deseru jest bardzo łatwe i nie wymaga zbyt wiele czasu. Bezę można przygotować dzień prędzej, przechowując w temperaturze pokojowej bez przykrycia. W takiej sytuacji należy zwrócić uwagę na to, że dekorujemy bezę kremem i owocami bezpośrednio przed podaniem, aby beza nie była namoknięta. Taki deserek jest idealny do kawki. Z pewnością zaskoczy i zasmakuje każdemu!

Alergeny w torcie bezglutenowym

Lista alergenów dla Tortu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Tort bezglutenowy Pavlova można podawać z ulubionymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(197g)
Energia (kcal)
208.35
410.44
Białko (g)
2.35
4.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(197g)
Węglowodany (g)
23.76
46.80
Węglowodany przyswajalne (g)
22.26
43.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(197g)
Tłuszcz (g)
12.44
24.51
Tłuszcze nasycone (g)
12.33
24.30
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezglutenowego 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezglutenowego

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
50.50