Tort bezglutenowy
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka ziemniaczana (10 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Cukier puder (20 g)
- Maliny (200 g)
- Truskawki (200 g)
Przepis na tort bezglutenowy krok po kroku
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli.
Całość zmiksuj, stopniowo dodając cukier do uzyskania sztywnej piany.
Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko ponownie wymieszaj.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia i narysuj okrąg.
Następnie nałóż na narysowany okrąg ubitą pianę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w 120 stopniach przez około 1.5 godziny.
Następnie uchyl piekarnik i pozostaw do wystudzenia.
Wlej do miski schłodzoną śmietanę i miksuj wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji.
Na wystudzoną bezę wyłóż krem.
Udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i truskawkami.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort oreo
-
Tort kinder
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietanowy
-
Tort śmietankowy
-
Tort makowy
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Tort tiramisu
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort z owocami
-
Proste torty
Więcej informacji na temat tortu bezglutenowego
Poznaj przepis na pyszny tort bezglutenowy Pavlova, który znany jest także, pod nazwą "tort Pawłowej", to właśnie od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej pochodzi nazwa tej słynnej bezy. Jest to australijski i nowozelandzki deser, który dzięki swojej niezwykłej smakowitości stał się bardzo popularny. Dobry torcik bezowy podawany jest z kremem i świeżymi owocami. Dekoracja jest dowolna, możesz dodać to, na co masz ochotę!
Dzisiejsza propozycja na przygotowanie torta Pawłowej będzie bez glutenu z dodatkiem malin i truskawek.
Koniecznie wypróbuj przepis!
Do przygotowania tortu bezglutenowego potrzebujesz składniki na:
- Bezę: (4 sztuki białek jaj, 200 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 10 g soku z cytryny i szczyptę soli)
- Krem do tortu: (400 ml śmietany 36%, 20 g cukru pudru)
- Dekorację: (ulubione owoce np. maliny, truskawki, borówki, jagody).
Jak zrobić tort bezglutenowy Pavlova? Poznaj najlepszy przepis na domową uroczystość! Rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj, stopniowo dodając cukier do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko ponownie wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i narysuj okrąg. Następnie nałóż na narysowany okrąg ubitą pianę i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 120 stopniach przez około 1.5 godziny. Następnie uchyl piekarnik i pozostaw do wystudzenia. Wlej do miski schłodzoną śmietanę i miksuj wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Na wystudzoną bezę wyłóż krem. Udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i truskawkami.
Przepis na tort bezglutenowy to najlepszy pomysł na urodziny. Przygotowanie deseru jest bardzo łatwe i nie wymaga zbyt wiele czasu. Bezę można przygotować dzień prędzej, przechowując w temperaturze pokojowej bez przykrycia. W takiej sytuacji należy zwrócić uwagę na to, że dekorujemy bezę kremem i owocami bezpośrednio przed podaniem, aby beza nie była namoknięta. Taki deserek jest idealny do kawki. Z pewnością zaskoczy i zasmakuje każdemu!
Alergeny w torcie bezglutenowym
Lista alergenów dla Tortu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu bezglutenowego
Tort bezglutenowy Pavlova można podawać z ulubionymi dodatkami.
Energia i białka
(197g)
Węglowodany
(197g)
Tłuszcze
(197g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.