Tatar ze śledzia z jabłkiem

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar ze śledzia z jabłkiem podany w słoiku.
Tatar ze śledzia z jabłkiem
Tatar ze śledzia z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste polskie dania. Całość jest niezwykle ciekawa, a przy okazji wyjątkowo smaczna.
Przygotowanie 20 min
794 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju (600 g)
  • Sok z cytryny (7 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz

Przepis na tatar ze śledzia z jabłkiem krok po kroku

Śledzie pokrój w drobną kostkę.

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj jabłko do śledzia. Całość skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem.

Tatar polej oliwą.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia z jabłkiem

Tatar ze śledzia z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste polskie dania. Całość jest niezwykle ciekawa, a przy okazji wyjątkowo smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tatar ze śledzia z jabłkiem, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis stanowi najlepszy pomysł dla ciebie. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się biała cebula, która odznacza się dużą ostrością i wspaniale równoważy słony smak śledzia. Można również użyć cebuli czerwonej, która nie tylko dobrze połączy się z pozostałymi produktami, ale także nada całości piękny kolor. Śledzie w tej wersji są znane i popularne od bardzo dawna. Jednak przepis na nie ciągle ewoluuje. W tym wypadku jest to zdecydowanie bardziej urozmaicona wersja. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób. W tej wersji nie dodaje się do niej soli, gdyż filety są naprawdę słone, jednak prawdziwi miłośnicy słonego smaku mogą jej użyć. Choć śledzie w różnych konfiguracjach można dostać również w sklepie, jednak te wykonane własnoręcznie są smaczniejsze i bardziej zdrowe. Robiąc je samodzielnie, można ograniczyć ilość soli, a także zrezygnować z konserwantów, dzięki czemu to danie jest znacznie zdrowszą wersją.

Przepis na tatar ze śledzia z jabłkiem to doskonały pomysł na dobry posiłek, który można przygotować w kilka chwil. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz z łatwością w każdym sklepie. Sprawdzi się idealnie jako przystawka, czy lekka kolacja. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. A w wersji z przepysznym sosem są po prostu obłędne.

Alergeny w tatarze ze śledzia z jabłkiem

Lista alergenów dla tatara ze śledzia z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Wartości odżywcze tatara ze śledzia z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
395.35
794.66
Białko (g)
33.36
67.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
3.11
6.26
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
5.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.09
Sacharoza (cukier) (g)
0.47
0.94
Glukoza (g)
0.43
0.86
Fruktoza (g)
1.38
2.77
Skrobia (g)
0.01
0.02
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
27.79
55.86
Tłuszcze nasycone (g)
26.23
52.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
3.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
1.65
3.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Fosfor (mg)
514.03
1033.21
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia z jabłkiem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia z jabłkiem

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
39.50