Przepis na śledzie po tatarsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska, miska

Śledzie umyj i przełóż do miski.

Mocz ryby przez około godzinę, a następnie przekrój filety na pół.

Ogórki kiszone, pieczarki i cebulę drobno posiekaj.

Warzywa wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie wyłóż na talerz i połóż na nich sos tatarski.

Całość wymieszaj.

śledzie w rulonie na talerzu
Śledzie po tatarsku
Koszt przygotowania dania
22.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Śledzie po tatarsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach po tatarsku

Śledzie po tatarsku to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym ale nie tylko. Śledzie w sosie tatarskim są smaczne jako przekąska w ciągu roku.

Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw nie musi kojarzyć nam się tylko z jajkiem po tatarsku. W tej wersji świetnie sprawdzi się także ryba, najczęściej jest to śledź. Okres świąteczny w pełni dlatego przedstawię Wam przepis na śledzie po tatarsku, które są pyszne. Koniecznie spróbuj zrobić je wcześniej aby idealnie wyszły na święta.

Zatem jak zrobić śledzie po tatarsku?

Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne.

Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia.

Przyszedł czas na nasz sos tatarski. Oczywiście możesz kupić go w każdym sklepie, zazwyczaj jest on w szklanym słoiku. Jednak gorąco zachęcam aby wykonać go w domu, podczas świąt przyda się do wielu potraw, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Z całą pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi.

A zatem przejdźmy do sedna. Tradycyjny majonez wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, marynowanymi pieczarkami i cebulką dymką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj całość. Zdecydowanie nie ma potrzeby używania soli, śledzie są już wystarczająco słone. Tradycyjny majonez możesz zastąpić wersją light, która będzie charakteryzować się niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie. Najlepszą wersją byłoby samodzielne przygotowanie majonezu od podstaw ale to wymaga odrobiny cierpliwości. Wersja kupna w tym przypadku też będzie dobra. Gdy sos tatarski mamy przygotowany wystarczy wymieszać w nim wcześniej namoczone i pokrojone w mniejsze kawałki śledzie.

I to wszystko, pyszne śledzie gotowe, a przy okazji poznałeś błyskawiczny przepis na domowej roboty sos tatarski.

Skoro znasz już mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj!

Wartości odżywcze śledzi po tatarsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
154.23 kcal
246.76 kcal
Białko
11.43 g
18.29 g

Węglowodany w śledziach po tatarsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
1.55 g
2.48 g
Węglowodany przyswajalne
1.14 g
1.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
11.18 g
17.88 g
Tłuszcze nasycone
2.96 g
4.74 g
Tłuszcze nienasycone
8.22 g
13.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.53 g
5.65 g
Tłuszcze wielonasycone
4.69 g
7.50 g
Cholesterol
39.40 mg
63.03 mg

Witaminy w przepisie na śledzie po tatarsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
19.25 µg (mcg)
30.79 µg (mcg)
Witamina B6
0.41 mg
0.66 mg
Witamina B12
8.29 µg (mcg)
13.26 µg (mcg)
Witamina C
1.47 mg
2.35 mg
Witamina D
2.55 µg (mcg)
4.09 µg (mcg)
Witamina E
0.91 mg
1.45 mg
Retinol
18.04 µg (mcg)
28.86 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.30 mg
Niacyna
2.36 mg
3.78 mg
Foliany
10.25 µg (mcg)
16.39 µg (mcg)
Beta karoten
9.72 µg (mcg)
15.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po tatarsku

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
240.19 mg
384.30 mg
Potas
251.32 mg
402.11 mg
Wapń
37.41 mg
59.86 mg
Fosfor
158.13 mg
253.01 mg
Magnez
21.81 mg
34.90 mg
Żelazo
0.80 mg
1.28 mg
Cynk
0.69 mg
1.10 mg
Miedź
0.11 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po tatarsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po tatarsku

Lista alergenów dla śledzi po tatarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania śledzi po tatarsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
640 g
8 filetów
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
17.92
Za 640 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórki kiszone
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Pieczarki marynowane
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Majonez
80 g
4 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na śledzie po tatarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób