Przepis na klasyczny tatar ze śledzia krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 250 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Ogórki konserwowe 100 g
  • Pieczarki marynowane 50 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Musztarda 40 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

Przygotuj śledzie. Jeśli są za słone namocz je. W tym czasie ugotuj jajka na twardo - będziesz potrzebować tylko 2 żółtek (bez białka).

Gdy śledzie będą odpowiednio słone posiekaj je nożem bardzo drobno.

Śledzie połącz z ugotowanymi żółtkami, musztardą, olejem oraz solą i pieprzem.

Posiekaj bardzo drobno cebulę, pieczarki i ogórki.

Tatar śledziowy ułóż na środku talerzyka, a wkoło niego wyłóż pokrojone warzywa.

Klasyczny tatar ze śledzia
Klasyczny tatar ze śledzia
Koszt przygotowania dania
10.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
338 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
16

Klasyczny tatar ze śledzia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klasycznym tatarze ze śledzia

Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować. Jest to połączenie tatara ze śledzi matias w occie z pysznymi dodatkami takimi jak ogórek konserwowy, pieczarka marynowana oraz cebula czerwona. Przepis opiera się o dodatek żółtka jajka gotowanego, chociaż z żółtkiem surowym także można zrobić tę potrawę. Wykonanie jest bardzo proste, bardzo szybkie, a smak tego dania zwala z nóg.

Przed przystąpieniem do zrobienia tatara ze śledzia należy sprawdzić, czy śledzie matiasy w occie są odpowiednio słone. Bardzo często filet śledziowy jest bardzo słony, więc wymaga on wcześniejszego moczenia. Moczyć śledzie należy w zimnej wodzie. Przeprowadza się je także za pomocą mleka, kefiru lub maślanki. W przypadku nabiałowych produktów śledzie stają się bardziej delikatne. Czas moczenia śledzi jest różny, zazwyczaj wynosi około 2 godziny. W tym czasie wodę można wymieniać. Im dłużej moczy się śledzie tym stają się one mniej słone. Kontroluj więc ten proces, by nie stały się bez smaku.

Śledzie do tatara, tak jak w przypadku tatara mięsnego, muszą być bardzo drobno posiekane za pomocą noża. Nie mieli się ich. Najlepiej, gdy śledź jest posiekany bardzo drobno. Są tacy, którzy lubią nieco większe kawałki mięsa.

Ułożenie tatara jest nietrudne. By nasza przystawka się pięknie prezentowała warto włożyć tatar do niewielkiej kokilki o okrągłym kształcie i niezbyt wysokiej. Tatara warto troszkę ubić w kokilce, by miała bardziej zwartą konsystencję. Jest to ważne, ponieważ po ułożeniu tatara w kokilce należy powoli odwrócić ją o góry dnem i spróbować wydobyć na talerz bez zniszczenia kształtu. W ten sposób danie wygląda znakomicie. By dopełnić całkowicie całą potrawę wokół tatara należy ułożyć trzy kupki: bardzo drobno pokrojone ogórki, następnie bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz cebulkę.

Jako klasyczny dodatek do tatara ze śledzia poleca się świeże, chrupiące pieczywo. Jest to doskonała przekąska, która na pewno posmakuje miłośnikom śledzi.

Wartości odżywcze klasycznego tatara ze śledzia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (270g)
Energia (kalorie)
125.22 kcal
338.10 kcal
Białko
10.26 g
27.70 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (270g)
Tłuszcz
8.36 g
22.58 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.45 g
6.63 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.66 g
15.28 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.83 g
4.95 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na klasyczny tatar ze śledzia

Na 100g
Na porcję (270g)
Witamina B6
0.34 mg
0.92 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.32 mg
3.56 mg
Brak danych dla: żółtko jajka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.74 mg
1.99 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.54 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.89 mg
5.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.02 µg (mcg)
51.35 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klasyczny tatar ze śledzia

Na 100g
Na porcję (270g)
Sód
276.80 mg
747.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
220.76 mg
596.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
52.09 mg
140.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
155.22 mg
419.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.87 mg
56.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
2.48 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
2.01 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznego tatara ze śledzia 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznym tatarze ze śledzia

Lista alergenów dla klasycznego tatara ze śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania klasycznego tatara ze śledzia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
250 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ogórki konserwowe
100 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Pieczarki marynowane
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
41.00
Łączny koszt
10.96
Jak oceniasz przepis na klasyczny tatar ze śledzia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób