Przepis na tatar ze śledzia z buraczkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
garnek

Śledzie namocz.

Po moczeniu śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.

Ugotowane buraczki pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo zrób z ogórkami, jabłkiem i cebulą.

Śledzie, buraki, jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem, miodem, łyżeczką octu oraz chrzanem.

Tatara układaj na talerzu, posyp natką.

Tatar ze śledzia z buraczkami
Tatar ze śledzia z buraczkami
Koszt przygotowania dania
19.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
293 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
39

Tatar ze śledzia z buraczkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tatarze ze śledzia z buraczkami

Pięknie wyglądający tatar ze śledzia z buraczkami, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezie. Przepis nie zawiera jajka ani musztardy. Wypróbuj koniecznie. Przygotowanie śledzi w formie tatara to jedna z najlepszych propozycji. Jest to niebanalnie podane danie, a dodatkowo dzięki burakowi nabiera on cudownego koloru. Wszystko to z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką połączone ze śmietaną – cudowna konsystencja i smak. Jako dodatek podawaj pieczywo, które smakuje najlepiej.

Przepis należy zacząć od rozpoznania czy śledzie trzeba moczyć. Jeżeli filety śledziowe są zbyt słone należy je wcześniej namoczyć, by pozbyć się namiaru soli. Śledzie włóż do miski, a następnie zalej je wodą. Możesz zalać śledzie maślanką, kefirem albo mlekiem – to sprawi, że filety staną się bardzo delikatne. Odstaw zalane śledzie na około 2 godziny, chociaż czas może być różny. Nie zapomnij, że im dłużej moczy się śledzie tym mniej są słone. Pamiętaj, by podczas moczenia sprawdzać czy są one już dobre w smaku. Możesz wymieniać wodę gdy moczysz śledzie. To może pomóc pozbyć się zbyt słonego smaku nieco wcześniej.

W przepisie tym wszystkie składniki łączy się w całość. Zazwyczaj tatara podaje się w towarzystwie oddzielnie pokrojonych warzyw i dodatków, natomiast ten przepis polega na połączeniu wszystkiego. Nie ma potrzeby układać w koło dodatków. By danie wyglądało pięknie ułóż tatar w foremce, może być blaszana niewielka i okrągła. Umieść w niej tatar i zdejmij foremkę zostawiając piękny kształt.

Całość posyp świeżą natką pietruszki i koniecznie podawaj ze świeżym pieczywem. Fajnie byłoby tatar przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki się połączyły. To dosyć istotne, więc także warto mieć to na uwadze.

Przepis obfituje w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pochodzą z ryby. Dodatkowo jest tu też spora ilość żelaza. Jego głównym źródłem jest burak i natka pietruszki. Przepis jest jak najbardziej zdrowy. Zawiera niski indeks glikemiczny, więc to także jest duży plus tej potrawy.

Wartości odżywcze tatara ze śledzia z buraczkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
102.88 kcal
293.20 kcal
Białko
8.41 g
23.98 g

Węglowodany w tatarze ze śledzia z buraczkami

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
5.49 g
15.63 g
Węglowodany przyswajalne
4.54 g
12.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
2.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
5.19 g
14.79 g
Tłuszcze nasycone
2.28 g
6.49 g
Tłuszcze nienasycone
2.91 g
8.30 g
Tłuszcze jednonasycone
1.91 g
5.46 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
2.84 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
29.68 mg
84.58 mg

Witaminy w przepisie na tatar ze śledzia z buraczkami

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
21.33 µg (mcg)
60.79 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
0.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
5.97 µg (mcg)
17.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.87 mg
5.32 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
1.83 µg (mcg)
5.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
19.54 µg (mcg)
55.69 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.48 mg
4.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
20.11 µg (mcg)
57.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
15.50 µg (mcg)
44.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tatar ze śledzia z buraczkami

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
167.23 mg
476.59 mg
Potas
222.60 mg
634.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
36.74 mg
104.71 mg
Fosfor
116.94 mg
333.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
20.01 mg
57.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.95 mg
Cynk
0.53 mg
1.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia z buraczkami 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tatarze ze śledzia z buraczkami

Lista alergenów dla tatara ze śledzia z buraczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania tatara ze śledzia z buraczkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Chrzan
20 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Buraki gotowane
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Śmietana 18%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Koszt składników
45.70
Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia z buraczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób