Tarta z jabłkami i cynamonem
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder (50 g)
- Jabłko (500 g)
- Cynamon (3 g)
Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem krok po kroku
Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciążnikami.
Jabłka umyj i obierz. Pokój je na cienkie plasterki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.
Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Z podpieczonej tarty usuń groch. Na tartę wyłóż pokrojone w plastry jabłka.
Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Więcej informacji na temat tarty z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami i cynamonem to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych domowych wypieków. Ciasto w takiej wersji smakuje po prostu przepysznie.
Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na łatwy deser dla wszystkich miłośników wypieków z jabłkami. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość, choć robiona samodzielnie smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z jabłkami i cynamonem, by była najlepsza to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego pyszna szarlotka na kruchym spodzie. Jabłka otulone cynamonowym sosem idealnie współgrają z kruchym ciastem, które rozpływa się w ustach. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości jabłek nie jest zbyt słodka. Ciasto na tartę z jabłkami powinno być odpowiednio kruche i nie za słodkie, dzięki temu będzie idealnie komponować się z owocami. To z przepisu jest kruche i idealnie maślane, dzięki temu całość smakuje naprawdę dobrze. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach mąki i cukru, tak by ciasto było idealne. Najkorzystniejsze i najbardziej pożądane to 2:1. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek śmietany do ciasta, jednak ten zabieg sprawia, że całość jest zbyt krucha, rozwarstwia się i nie jest trwała. Najlepiej skorzystać z podstawowego przepisu i użyć kilku składników. Całość wychodzi niezwykle pyszna, a przy tym jest naprawdę tania.
Alergeny w tarcie z jabłkami i cynamonem
Lista alergenów dla tarty z jabłkami i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z jabłkami i cynamonem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.