Szynka wieprzowa z piekarnika
- Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
- Czosnek (15 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Sól (30 g)
Przepis na szynkę wieprzową z piekarnika krok po kroku
Do dużego garnka wlej około 2 litry przegotowanej wody. Ostudź ją. Wsyp około 3 łyżki soli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, włóż szynkę. Odstaw do lodówki na 2 dni.
Szynkę osusz i oprósz przyprawami: 1 łyżeczką tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, 1 łyżeczką majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piecz bez przykrycia 1 godzinę. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę bulionem.
Pod koniec przełóż szynkę na wyższy poziom, aby się zrumieniła. Jej gotowość sprawdzaj drewnianym patyczkiem - jeśli wypływa z niej sok, nie jest gotowa.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat szynki wieprzowej z piekarnika
Szynka wieprzowa z piekarnika to jeden z tych przepisów, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację - do kanapek. Całość jest smaczna, szybka i prosta.
Przepis na szynkę wieprzową z piekarnika to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników mięs. Pieczona szynka jest delikatna, ale bardzo aromatyczna, po prostu fantastyczna. To dobra opcja dla osób, które nie chcą kupować wędliny ze sklepu. Wychodzi z niego najlepsza szynka, która doskonale sprawdzi się na kanapki, ale nie tylko. Szynkę można oczywiście przygotować w szynkowarze, jednak nie każdy posiada to urządzenie, przez co wiele osób rezygnuje z przygotowywania domowej wędliny. Teraz już nie trzeba. Można ją przygotować w najzwyklejszym piekarniku i jest równie smaczna, prosta i szybka. To danie dla miłośników tradycji. Będzie świetnym zastępstwem dla schabu czy karkówki. Ma mniej tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się nawet na diecie. Z tej receptury powstaje danie niezwykle proste, ale pełne smaku i pięknie się prezentujące. To najlepszy sposób na pyszny i sycący wyrób. Pieczenie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szynkę wieprzową z piekarnika, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak upiec fantastyczne mięso wieprzowe krok po kroku. Ten sprawdzony przepis może gościć z Tobą tak często, jak tego potrzebujesz. Szynka to wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością, lub bez. Jednak szynka to nie tylko nazwa wędliny, ale również części mięsa, z której zwykle jest robiona. Szynka jest kawałkiem mięsa, które zwykle jest dość chudy, jednak nie tak jak np. schab. Nie kojarzy się z mięsem zdrowym, głównie przez dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Faktycznie, nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż ma to negatywny wpływ na układ krwionośny. Jednak z drugiej strony jest też dobrym źródłem np. żelaza.
Alergeny w szynce wieprzowej z piekarnika
Lista alergenów dla szynki wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze szynki wieprzowej z piekarnika
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.