Szynka wieprzowa z piekarnika

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona szynka na desce
Szynka wieprzowa z piekarnika
Szynka wieprzowa z piekarnika to jeden z tych przepisów, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację - do kanapek. Całość jest smaczna, szybka i prosta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
414 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Sól (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duży garnek, praska do czosnku, patyczki do szaszłyków

Przepis na szynkę wieprzową z piekarnika krok po kroku

Do dużego garnka wlej około 2 litry przegotowanej wody. Ostudź ją. Wsyp około 3 łyżki soli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, włóż szynkę. Odstaw do lodówki na 2 dni.

Szynkę osusz i oprósz przyprawami: 1 łyżeczką tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, 1 łyżeczką majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piecz bez przykrycia 1 godzinę. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę bulionem.

Pod koniec przełóż szynkę na wyższy poziom, aby się zrumieniła. Jej gotowość sprawdzaj drewnianym patyczkiem - jeśli wypływa z niej sok, nie jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na szynkę wieprzową z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,6% osób

Więcej informacji na temat szynki wieprzowej z piekarnika

Szynka wieprzowa z piekarnika to jeden z tych przepisów, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację - do kanapek. Całość jest smaczna, szybka i prosta.

Przepis na szynkę wieprzową z piekarnika to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników mięs. Pieczona szynka jest delikatna, ale bardzo aromatyczna, po prostu fantastyczna. To dobra opcja dla osób, które nie chcą kupować wędliny ze sklepu. Wychodzi z niego najlepsza szynka, która doskonale sprawdzi się na kanapki, ale nie tylko. Szynkę można oczywiście przygotować w szynkowarze, jednak nie każdy posiada to urządzenie, przez co wiele osób rezygnuje z przygotowywania domowej wędliny. Teraz już nie trzeba. Można ją przygotować w najzwyklejszym piekarniku i jest równie smaczna, prosta i szybka. To danie dla miłośników tradycji. Będzie świetnym zastępstwem dla schabu czy karkówki. Ma mniej tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się nawet na diecie. Z tej receptury powstaje danie niezwykle proste, ale pełne smaku i pięknie się prezentujące. To najlepszy sposób na pyszny i sycący wyrób. Pieczenie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szynkę wieprzową z piekarnika, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak upiec fantastyczne mięso wieprzowe krok po kroku. Ten sprawdzony przepis może gościć z Tobą tak często, jak tego potrzebujesz. Szynka to wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością, lub bez. Jednak szynka to nie tylko nazwa wędliny, ale również części mięsa, z której zwykle jest robiona. Szynka jest kawałkiem mięsa, które zwykle jest dość chudy, jednak nie tak jak np. schab. Nie kojarzy się z mięsem zdrowym, głównie przez dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Faktycznie, nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż ma to negatywny wpływ na układ krwionośny. Jednak z drugiej strony jest też dobrym źródłem np. żelaza.

Alergeny w szynce wieprzowej z piekarnika

Lista alergenów dla szynki wieprzowej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze szynki wieprzowej z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
199.39
414.72
Białko (g)
14.09
29.31
Fenyloalanina (mg)
0.56
1.17
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
0.55
1.14
Węglowodany przyswajalne (g)
0.52
1.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
15.20
31.61
Tłuszcze nasycone (g)
6.85
14.24
Tłuszcze nienasycone (g)
8.35
17.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.73
14.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
3.36
Cholesterol (mg)
58.63
121.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A (µg (mcg))
1.93
4.01
Witamina B6 (mg)
0.34
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.05
Witamina C (mg)
1.00
2.09
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.84
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.60
1.25
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
3.70
7.69
Foliany (µg (mcg))
5.66
11.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
1020.45
2122.53
Potas (mg)
261.09
543.06
Wapń (mg)
7.26
15.09
Fosfor (mg)
162.16
337.30
Magnez (mg)
16.55
34.42
Żelazo (mg)
0.72
1.50
Cynk (mg)
1.57
3.27
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki wieprzowej z piekarnika 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki wieprzowej z piekarnika

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Sól
30 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koszt składników
97.00