Syrop z mniszka lekarskiego

Opublikowano: 28.09.2022 r., 22:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop mniszkowy w butelce
Syrop z mniszka lekarskiego
Zdrowy syrop z mniszka lekarskiego sprawdzi się jako domowe lekarstwo na kaszel i poprawę odporności. Poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
24 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 40 porcji
  • Mniszek lekarski (800 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Kwiaty mniszka umyj i przełóż do garnka.

Wlej szklankę wody i delikatnie gotuj.

Po 10 minutach odstaw wywar na 24h.

Odcedź syrop przez gazę i przelej ponownie do garnka. Zacznij gotować i dodaj cukier.

Gdy całkowicie się rozpuści, przelej syrop do szklanej butelki.

Jak oceniasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat syropu z mniszka lekarskiego

Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z syropem bardziej orzeźwiającym i słodkim. Poznaj mój przepis na syrop z mniszka lekarskiego.

Zatem, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Kwiaty mniszka umyj i przełóż do garnka. Wlej szklankę wody i delikatnie gotuj. Po 10 minutach odstaw wywar na 24h. Odcedź syrop przez gazę i przelej ponownie do garnka. Zacznij gotować i dodaj cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, przelej syrop do szklanej butelki. Jeśli chcesz przygotować syrop w większej ilości nie zapomnij o wyparzeniu szklanych naczyń.

Nasz zdrowy syrop z mniszka lekarskiego dobry na kaszel jest gotowy do spożycia.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem czy sok z kwiatów mleczu ma jakieś wady?

Głównym składnikiem są kwiaty mleczu, która odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi, dużą część syropu jest cukier. Dzięki niemu powstaje sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu z mniszka lekarskiego, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić sok z mojego dzisiejszego przepisu, koniecznie spróbuj.

Alergeny w syropie z mniszka lekarskiego

Lista alergenów dla syropu z mniszka lekarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mniszka lekarskiego

Wartości odżywcze syropu z mniszka lekarskiego

na 100g gotowej potrawy

Syrop możesz przygotować w większej ilości, pamiętaj tylko o wyparzeniu szklanych naczyń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
124.01
24.80
Białko (g)
2.03
0.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
30.28
6.06
Węglowodany przyswajalne (g)
27.66
5.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.60
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.05
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
379.81
75.96
Witamina B6 (mg)
0.19
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.89
5.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.57
0.51
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.03
Ryboflawina (mg)
0.20
0.04
Niacyna (mg)
0.61
0.12
Foliany (µg (mcg))
20.56
4.11
Beta karoten (µg (mcg))
4376.84
875.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
57.07
11.41
Potas (mg)
299.21
59.84
Wapń (mg)
140.16
28.03
Fosfor (mg)
49.50
9.90
Magnez (mg)
27.03
5.41
Żelazo (mg)
2.33
0.47
Cynk (mg)
0.31
0.06
Miedź (mg)
0.13
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z mniszka lekarskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z mniszka lekarskiego

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mniszek lekarski
800 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 8
56.00
Za 800 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
59.50