Syrop z mniszka lekarskiego
- Mniszek lekarski (800 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Kwiaty mniszka umyj i przełóż do garnka.
Wlej szklankę wody i delikatnie gotuj.
Po 10 minutach odstaw wywar na 24h.
Odcedź syrop przez gazę i przelej ponownie do garnka. Zacznij gotować i dodaj cukier.
Gdy całkowicie się rozpuści, przelej syrop do szklanej butelki.
Więcej informacji na temat syropu z mniszka lekarskiego
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z syropem bardziej orzeźwiającym i słodkim. Poznaj mój przepis na syrop z mniszka lekarskiego.
Zatem, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Kwiaty mniszka umyj i przełóż do garnka. Wlej szklankę wody i delikatnie gotuj. Po 10 minutach odstaw wywar na 24h. Odcedź syrop przez gazę i przelej ponownie do garnka. Zacznij gotować i dodaj cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, przelej syrop do szklanej butelki. Jeśli chcesz przygotować syrop w większej ilości nie zapomnij o wyparzeniu szklanych naczyń.
Nasz zdrowy syrop z mniszka lekarskiego dobry na kaszel jest gotowy do spożycia.
Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem czy sok z kwiatów mleczu ma jakieś wady?
Głównym składnikiem są kwiaty mleczu, która odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi, dużą część syropu jest cukier. Dzięki niemu powstaje sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz przygotowanie domowego syropu z mniszka lekarskiego, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz, jak zrobić sok z mojego dzisiejszego przepisu, koniecznie spróbuj.
Alergeny w syropie z mniszka lekarskiego
Lista alergenów dla syropu z mniszka lekarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mniszka lekarskiego
Wartości odżywcze syropu z mniszka lekarskiego
Syrop możesz przygotować w większej ilości, pamiętaj tylko o wyparzeniu szklanych naczyń.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.