Syrop z mięty

Opublikowano: 28.09.2022 r., 22:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop miętowy w butelce
Syrop z mięty
Syrop z mięty to niezwykle orzeźwiający dodatek do napojów. Koniecznie poznaj mój przepis i wykorzystaj go do letnich napoi.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
20 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 50 porcji
  • Mięta (300 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na syrop z mięty krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Wodę wlej do garnka i zagotuj, wsyp cukier.

Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru, dodaj sok z cytryny.

Na końcu dodaj mięte.

Przecedź sok przez sitko i wlej do słoika.

Pasteryzuj przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na syrop z mięty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat syropu z mięty

Syrop z mięty nie dosyć, że jest prosty i szybki w przygotowaniu dodatkowo ma wiele zastosowań.

Domowy syrop z mięty ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dodatkowo będzie orzeźwiającym dodatkiem do napoi.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z mięty.

Zatem, jak zrobić syrop z mięty na zimę?

Będziesz potrzebować tylko, cukier, wodę, miętę i odrobinę cytryny lub kwasku cytrynowego.

Wodę wlej do garnka i zagotuj, wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru, dodaj sok z cytryny. Na końcu dodaj mięte. Przecedź sok przez sitko i wlej do słoika. Jeśli dodatkowo będziesz pasteryzować słoiki, syrop z mięty możesz przechowywać nawet kilka tygodni.

W kilka chwil zdrowy i tradycyjny sok z mięty roboty gotowy. Syrop ma działanie przeciwbólowe, dodatkowo poprawia trawienie dlatego, gdy męczy nas ból żołądka śmiało postaw na syrop z mięty. Sprawdzi się on też jako orzeźwiający dodatek do napoi.

Ja użyłam zwykłej mięty, świetnie sprawdzi się też mięta pieprzowa, która jest niezwykle aromatyczna.

Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności i leczenia nieprzyjemnych dolegliwości.

Skoro już wiesz, jak się robi syrop z mięty, koniecznie wypróbuj i przekonaj się jak dobry w smaku i pomocny może być to syrop.

Dodatkowo mięta podobnie jak pokrzywa to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, C, A oraz K.

Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić świeży syrop z mięty, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Alergeny w syropie z mięty

Lista alergenów dla syropu z mięty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mięty

Wartości odżywcze syropu z mięty

na 100g gotowej potrawy

Dzięki pasteryzacji sok w słoiku może stać nawet kilka miesięcy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
206.47
20.65
Białko (g)
1.99
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
51.77
5.18
Węglowodany przyswajalne (g)
47.55
4.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.22
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.64
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
111.58
11.16
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
18.09
1.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Ryboflawina (mg)
0.15
0.02
Niacyna (mg)
0.90
0.09
Foliany (µg (mcg))
60.70
6.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
16.79
1.68
Potas (mg)
303.96
30.40
Wapń (mg)
128.54
12.85
Fosfor (mg)
38.70
3.87
Magnez (mg)
42.32
4.23
Żelazo (mg)
2.70
0.27
Cynk (mg)
0.59
0.06
Miedź (mg)
0.18
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z mięty 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z mięty

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięta
300 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 300 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
21.50