Syrop z mięty
- Mięta (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na syrop z mięty krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, wsyp cukier.
Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru, dodaj sok z cytryny.
Na końcu dodaj mięte.
Przecedź sok przez sitko i wlej do słoika.
Pasteryzuj przez 20 minut.
Więcej informacji na temat syropu z mięty
Syrop z mięty nie dosyć, że jest prosty i szybki w przygotowaniu dodatkowo ma wiele zastosowań.
Domowy syrop z mięty ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dodatkowo będzie orzeźwiającym dodatkiem do napoi.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z mięty.
Zatem, jak zrobić syrop z mięty na zimę?
Będziesz potrzebować tylko, cukier, wodę, miętę i odrobinę cytryny lub kwasku cytrynowego.
Wodę wlej do garnka i zagotuj, wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru, dodaj sok z cytryny. Na końcu dodaj mięte. Przecedź sok przez sitko i wlej do słoika. Jeśli dodatkowo będziesz pasteryzować słoiki, syrop z mięty możesz przechowywać nawet kilka tygodni.
W kilka chwil zdrowy i tradycyjny sok z mięty roboty gotowy. Syrop ma działanie przeciwbólowe, dodatkowo poprawia trawienie dlatego, gdy męczy nas ból żołądka śmiało postaw na syrop z mięty. Sprawdzi się on też jako orzeźwiający dodatek do napoi.
Ja użyłam zwykłej mięty, świetnie sprawdzi się też mięta pieprzowa, która jest niezwykle aromatyczna.
Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności i leczenia nieprzyjemnych dolegliwości.
Skoro już wiesz, jak się robi syrop z mięty, koniecznie wypróbuj i przekonaj się jak dobry w smaku i pomocny może być to syrop.
Dodatkowo mięta podobnie jak pokrzywa to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, C, A oraz K.
Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz, jak zrobić świeży syrop z mięty, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.
Alergeny w syropie z mięty
Lista alergenów dla syropu z mięty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z mięty
Wartości odżywcze syropu z mięty
Dzięki pasteryzacji sok w słoiku może stać nawet kilka miesięcy.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.