Przepis na syrop z lipy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

Do 1 litra wody dodaj cukier i zagotuj.

Do wody wrzuć kwiaty lipy, zadbaj by wszystkie, były zanurzone.

Syrop odstaw na 48 h w ciemne i zimne miejsce.

Po dwóch dniach zlej syrop do butelek lub słoików.

Syrop z lipy podany na blacie.
syrop z lipy
Koszt przygotowania dania
2.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
87

Syrop z lipy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syropie z lipy

Syrop z lipy jest dobrym dodatkiem do herbaty. Co najlepsze, można go bez problemu przygotować we własnym domu i to w parę chwil. Nie potrzeba do tego doświadczenia.

Przepis na syrop z lipy to świetny pomysł na domowy dodatek do herbaty. Kwiat lipy pobudza wydzielanie soków trawiennych, stymuluje przepływ żółci do dwunastnicy. Z tego powodu jest używany napar z kwiatu lipy na dolegliwości żołądkowe. Syrop z lipy idealnie sprawdzi się porą jesienną i zimową, kiedy to najczęściej jesteśmy podatni na przeziębienia. Regeneruje błony śluzowe, pomaga w gojeniu ran i owrzodzeń. Owoc lipy natłuszcza też i nawilża skórę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z lipy, który będzie smaczny, a przy okazji tradycyjny, to ten przepis to najlepszy wybór dla ciebie. Możesz zrobić go w domu, a wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w sklepie. Możesz też własnoręcznie je pozbierać. Syrop robi się z kwiatu lipy, który wykazuje działanie prozdrowotne na organizm. Ma on liczne zastosowanie, jednak najczęściej podaje się go w przypadku przeziębienia. Idealnie smakuje z dodatkiem cytryny. Lipa dzięki zawartości witaminy C oraz PP w bardzo szybkim tempie zwalcza objawy przeziębienia, oraz doskonale radzi sobie z grypą, gorączką i ogólnym osłabieniem organizmu. Kwiat lipy zawiera około 20 flawonoidów, które działają antyoksydacyjne, ale także mnóstwo, a także składników mineralnych i olejków eterycznych. To właśnie bogactwo olejków sprawia, że smakuje on tak wspaniale. Od lat jest stosowany jako środek wspomagający leczenie. Wszystko dlatego, że wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Taki syrop można bez problemu kupić w wielu sklepach zielarskich, a także aptekach. Warto jednak zrobić g samodzielnie we własnym domu, zwłaszcza że jest prosty i szybki. Kwiaty lipy zbiera się od chwili, gdy mają formę pączków aż do momentu ich pełnego kwitnienia. Dzieje się to od czerwca, aż do lipca. Kwiaty można też dostać bez problemu w każdej aptece, czy zielarni. Nie należy zbierać ich przy ruchliwych drogach, gdyż wtedy mogą zawierać znaczne ilości metali ciężkich, których nadmiar kumuluje się w organizmie i negatywnie działa na zdrowie.

Wartości odżywcze syropu z lipy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z lipy 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z lipy

Lista alergenów dla syropu z lipy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na syrop z lipy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • lipa kwiat cały
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania syropu z lipy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lipa kwiat cały
100 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Jak oceniasz przepis na syrop z lipy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób