Syrop z kwiatu czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu - 10 baldachimów (300 g)
- Sok cytrynowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 szklanka (250 g)
Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu krok po kroku
Kwiaty bzu dokładnie oczyść, wytrzep lub zostaw na powietrzu, a następnie odetnij kwiaty od łodyg.
Do garnka wlej wodę (1 litr) i delikatnie podgrzewaj, dodaj cukier i gotuj do rozpuszczenia.
Dodaj kwiatu bzy i sok z cytryny.
Tak przygotowany sok zostaw do ostygnięcia.
Odstaw syrop na 3-4 dni w ciemnym pomieszczeniu, jeśli masz możliwość zamieszaj od czasu do czasu.
Zlej sok przez gazę tak, aby pozbyć się pozostałości kwiatów.
Przelej gotowy syrop do szklanych butelek.
Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w ciemnym miejscu kilka miesięcy.
Więcej informacji na temat syropu z kwiatu czarnego bzu
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z syropem bardziej orzeźwiającym i słodkim. Poznaj mój przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu. Syrop ten powstał bez cukru, a jego zamiennikiem w tej sytuacji jest ksylitol, czyli cukier brzozowy, który charakteryzuje się wyższą słodkością niż zwykły cukier. Dlatego możemy używać go zdecydowanie w mniejszych ilościach. Zatem, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli kwiatów bzu, ksylitolu lub innego zamiennika cukru, śmiało możesz też postawić na zwykły cukier. Oprócz tego odrobina soku z cytryny i woda. Dokładnie jak zrobić nasz syrop opisuję krok po kroku nieco niżej. Chciałabym wspomnieć o tym, że kwiaty bzu są bogate we flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, a dodatkowo w olejki czy garbniki, czyli te substancje, które naturalnie występują w herbacie. Flawonoidy należą do substancji czynnych biologicznie, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączać je do naszej diety. Kwiaty bzu charakteryzują się także zawartością soli mineralnych, a napar czy syrop z nich będzie skutecznie sprawdzał się na walkę z przeziębieniem, gorączką. Podobnie jak sok z cebuli będzie wzmacniał naszą odporność, ale też błony śluzowe naszych dróg oddechowych, co jest niezwykle ważne przy różnego rodzaju infekcjach. Dodatkowo z żywieniowego punktu widzenia kwiaty tej rośliny regulują trawienie, działają moczopędnie i wspomagają usuwanie toksyn z naszego organizmu poprzez regulację trawienia.
Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do herbaty lub po prostu wody. Skoro już wiesz, jak go przygotować, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że jest najlepszy.
Alergeny w syropie z kwiatu czarnego bzu
Lista alergenów dla syropu z kwiatu czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z kwiatu czarnego bzu
Wartości odżywcze syropu z kwiatu czarnego bzu
Syrop możesz dodawać do herbaty jako zdrowy dodatek.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.