Syrop malinowy

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszek wypełniony syropem malinowym
Syrop malinowy
Syrop malinowy jest idealnym dodatkiem do zimowej herbaty, ale także pysznych domowych deserów. Można go przygotować z łatwością w swojej kuchni w kilka chwil.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
1186 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier (200 g)
  • Maliny (800 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, sitko

Przepis na syrop malinowy krok po kroku

Wsyp cukier i wlej 1,5 litra wody do średniego rondla. Gotuj przez 1 minutę, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Dodaj maliny i gotuj, aż się rozpadną, około 5 do 6 minut. W razie potrzeby rozbij je szpatułką.

Gdy jagody zostaną całkowicie rozdrobnione, przecedź syrop do słoika za pomocą sitka o drobnych oczkach.

Jak oceniasz przepis na syrop malinowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat syropu malinowy

Syrop malinowy jest idealnym dodatkiem do zimowej herbaty, ale także pysznych domowych deserów. Można go przygotować z łatwością w swojej kuchni w kilka chwil.

Przepis na syrop malinowy to najlepszy sposób na prosty dodatek do wielu deserów i napojów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop malinowy, by był domowy, a przy okazji naprawdę pyszny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To pomysł na wspaniałe urozmaicenie do herbaty, czy naparów ziołowych. Choć w tym przypadku dodaje się do niego odrobiny słodzika, można też przygotować go bez cukru. Dzięki temu sprawdzi się również dla osób, które borykają się z problemami z gospodarką cukrową. Do przygotowania należy użyć świeżych malin. Dzięki temu zachowuje on najlepszy smak, aromat i najwięcej prozdrowotnych właściwości. Maliny to owoce jagodowe, które są dość popularne w Polsce. To bardzo dobrze, gdyż zawierają prawdziwe bogactwo prozdrowotnych związków, a w dodatku są niskokaloryczne i mają bardzo niski indeks glikemiczny. To sprawia, że świetnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju dietach, również redukcyjnych. Można je z łatwością dostać w sklepie przez cały rok, jednak sezon na nie panuje zwłaszcza latem. To właśnie wtedy dobrze jest sięgnąć po te przepyszne owoce, które wspaniale sprawdzają się jedzone na surowo, ale nie tylko. Ze względu na wyjątkowo słodki smak będą idealnym wyborem do różnego rodzaju deserów. W tym również do słodkiego syropu. Choć ceniony za swój wspaniały smak, taki syrop ma również mnóstwo dobroczynnych właściwości. To wspaniałe źródło witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem i wspiera układ odpornościowy, a także walkę z wolnymi rodnikami. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. Maliny wspierają również walkę z różnymi infekcjami, także tymi górnego układu oddechowego, które popularne są w sezonie jesienno — zimowym. Są świetnym środkiem napotnym i pomagają zwalczyć gorączkę. W dodatku syrop jest bezpieczny nawet dla małych dzieci, więc sprawdzi się świetnie w początkowym etapie przeziębienia.

Alergeny w syropie malinowym

Lista alergenów dla syropu malinowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop malinowy

Wartości odżywcze syropu malinowy

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
118.60
1186.00
Białko (g)
0.96
9.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
29.44
294.40
Węglowodany przyswajalne (g)
24.24
242.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.20
52.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.58
5.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
3.52
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
1.60
16.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.96
209.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.24
Ryboflawina (mg)
0.04
0.36
Niacyna (mg)
0.48
4.80
Foliany (µg (mcg))
16.80
168.00
Beta karoten (µg (mcg))
9.60
96.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
1.00
10.00
Potas (mg)
121.20
1212.00
Wapń (mg)
20.20
202.00
Fosfor (mg)
23.20
232.00
Magnez (mg)
17.60
176.00
Żelazo (mg)
0.56
5.62
Cynk (mg)
0.34
3.38
Miedź (mg)
0.07
0.74
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu malinowy 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu malinowy

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Maliny
800 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 7
51.20
Za 800 g
Koszt składników
58.50