Jak zrobić sok z malin?

- Na początek przygotuj:
- kg malin,
- gram cukru,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
- Następnie maliny dokładnie oczyść i odrzuć te zepsute.
- Maliny umieść w garnku i wsyp do nich cukier.
- Maliny pozostaw w garnku na około 2-3 godziny (lub na całą noc) - maliny samoistnie puszczą sok, a cukier delikatnie rozpuści się.
- Następnie garnek z malinami ustaw na średniej mocy palniku i składniki zagotuj, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.
- Zawartość garnka przecedź przez gęste sito do drugiego garnka - pulpę z malin dokładnie wyciśnij na sitku, aby wydusić z nich cały sok.
- Do garnka z sokiem malinowym dodaj sok z cytryny.
- Sok ponownie zagotuj.
- Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków i od razu zakręć je.
- Słoiki odwrót do góry dnem i pozostaw na 10 minut.
- Następnie słoiki ustaw nakrętką do góry, przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Słoiczki z sokiem malinowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.