Sushi z tuńczykiem

Opublikowano: 13.10.2021 r., 10:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sushi z tuńczykiem na desce
Sushi z tuńczykiem
Sushi z tuńczykiem jest świetną opcją na prostą i szybką przekąskę, która świetnie syci i dostarcza sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, a w dodatku pięknie wygląda.
Przygotowanie 10 min
486 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ryż biały (200 g)
  • Cukier - 2 łyżeczki (10 g)
  • Arkusze nori - 3 arkusze (9 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki (340 g)
  • Ogórek - 1 szt (170 g)
  • Awokado - 1 szt (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet ryżowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mata do sushi

Przepis na sushi z tuńczykiem krok po kroku

Ryż dokładnie opłucz i zalej go wodą. Odstaw całość na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedź i przełóż do garnka. Zalej wodą, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odstaw z gazu na 15 minut.

Przygotuj zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy zmieszaj z cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj i dodaj do ryżu. Całość dokładnie zamieszaj.

Tuńczyka odcedź z zalewy. Ogórka i awokado pokrój w krótkie paseczki.

Na macie połóż arkusz nori, a na niego wyłóż ryż, zostawiając około 1 cm przerwy do krawędzi. Następnie nałóż tuńczyka i ogórka, a także awokado. Całość zroluj przy pomocy maty.

Gotowe rolki pokrój na grube krążki.

Jak oceniasz przepis na sushi z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat sushi z tuńczykiem

Sushi z tuńczykiem to świetny pomysł na naprawdę smaczną przekąskę, którą można przygotować w niezwykle szybkim czasie. W dodatku całość pięknie się prezentuje. Będzie świetnym wyborem na kolacje, czy jako przystawka na imprezę. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. Idealnie komponuje się z sosem sojowym czy marynowanym imbirem. Sushi jest tradycyjną japońską potrawą, której popularność sięga dużo dalej. Podbiła serca wielu ludzi ze względu na charakterystyczny smak i piękny wygląd. Całość, choć mała, jest naprawdę sycąca, dlatego często wybierana jest jako lunch, kolacja czy przekąska. Pięknie prezentuje się na stole. Sushi robi się tradycyjnie z ryżu i kawałków surowej ryby. W tej wersji został jednak użyty tuńczyk z puszki. To znacznie ułatwia przygotowanie, a przy tym redukuje możliwość zatrucia się. W takiej wersji sushi będzie odpowiednie nawet dla kobiet w ciąży, które nie mogą spożywać klasycznej opcji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sushi z tuńczykiem w bardzo łatwy sposób, w domowych warunkach, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje niewiele czasu i można ją zrobić bardzo prosto. Do przygotowania potrzebna będzie jednak specjalna mata do sushi, która umożliwia precyzyjne rolowanie danie. To dzięki niej całość prezentuje się naprawdę dekoracyjnie i nie wypada.

Przepis na domowe sushi z tuńczykiem jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje kilkanaście minut i nie wymaga żadnej obróbki termicznej. Do przygotowania sushi należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Kluczowy będzie odpowiedni ryż. W większości sklepów można kupić specjalną odmianę, która jest nieco bardziej klejąca po ugotowaniu, dzięki czemu dobrze się roluje. Jednak zwykły biały ryż również się nada. Kolejnym ważnym składnikiem są wodorosty nori. Można dostać je w arkuszach, same płaty są naprawdę smaczne, a w połączeniu z resztą produktów stają się fantastyczne. Do przygotowania przyda się również tuńczyk z puszki do sushi. Najlepiej wybrać takiego w sosie własnym.

Tak przygotowane sushi jest bardzo pyszne. Będzie dobre na imprezę w gronie rodziny czy przyjaciół. To również wspaniały pomysł na pyszną i łatwą kolację.

Alergeny w sushi z tuńczykiem

Lista alergenów dla sushi z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym

Wartości odżywcze sushi z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
167.79
486.60
Białko (g)
11.71
33.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
22.06
63.96
Węglowodany przyswajalne (g)
20.30
58.88
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
3.89
11.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
7.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.86
8.28
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.88
54.76
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
155.57
451.15
Potas (mg)
216.90
629.02
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.93
34.61
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
119.61
346.87
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.40
73.65
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.66
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
1.75
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sushi z tuńczykiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sushi z tuńczykiem

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cukier
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Arkusze nori
9 g
3 arkusze
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 9 g
Tuńczyk w sosie własnym
340 g
2 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 340 g
Ogórek
170 g
1 szt
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Awokado
140 g
1 szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Koszt składników
76.50