Przepis na sushi z surimi krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mata do sushi

Dodatkowo przygotuj ponad litr wody.

Ogórek i paprykę pokrój w cienkie słupki.

Ryż najpierw wypłucz pod wodą, a później ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na maci ułóż nori, wyłóż ryż i ugnieć mocno palcami.

Posmaruj serkiem śmietankowym, a na środku dodaj pokrojone warzywa i paluszek surimi.

Zawiń całość w rulon za pomocą maty i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

sushi z surimi
Sushi z surimi
Koszt przygotowania dania
39.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
83 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Sushi z surimi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sushi z surimi

Sushi z surimi to idealny pomysł na włączenie do Twojej diety ryb, które są niezwykle cenne. Składniki są ogólnodostępne w przystępnych cenach, a sushi to będzie bardzo dobry pomysł na spotkanie ze znajomymi, domowe sushi idealnie sprawdzi się też na imprezę.

Paluszki surimi są przygotowywane z ryb pełnych kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Koniecznie poznaj mój przepis na sushi z surimi.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować też ryż, zaopatrz się jednak w specjalny ryż do sushi.

Dodatkowo pamiętaj, że ryż charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.

Dokładnie jak zrobić sushi z surimi opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to dobry pomysł na pyszne przekąski na imprezę.

Wartości odżywcze sushi z surimi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
166.41 kcal
83.20 kcal
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Białko
6.39 g
3.19 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Węglowodany w sushi z surimi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
21.16 g
10.58 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.85 g
9.42 g
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
1.00 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.17 g
3.58 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.76 g
2.38 g
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.25 g
1.13 g
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sushi z surimi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
434.95 mg
217.48 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Potas
120.85 mg
60.43 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń
39.75 mg
19.88 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo
0.19 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sushi z surimi 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sushi z surimi

Lista alergenów dla sushi z surimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe

W przepisie na sushi z surimi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sushi z surimi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
250 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ocet ryżowy
20 ml
2 łyżki
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Paluszki krabowe
180 g
1 opakowanie
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 180 g
Serek kanapkowy naturalny
250 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.63
Za 250 g
Ogórki konserwowe
300 g
5 sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Arkusze nori
50 g
5 sztuki
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
21.74
Za 50 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Jak oceniasz przepis na sushi z surimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób