Sushi z surimi

Opublikowano: 23.07.2022 r., 11:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sushi z surimi
Sushi z surimi
Sushi z surimi to idealny posiłek, dzięki któremu włączysz do swojej diety niezwykle cenne ryby. Poznaj mój przepis na domowe sushi.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
83 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Ryż do sushi 1 szklanka (250 g)
  • Ocet ryżowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
  • Paluszki krabowe 1 opakowanie (180 g)
  • Serek kanapkowy naturalny 1 opakowanie (250 g)
  • Ogórki konserwowe 5 sztuk (300 g)
  • Arkusze nori 5 sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mata do sushi

Przepis na sushi z surimi krok po kroku

Dodatkowo przygotuj ponad litr wody.

Ogórek i paprykę pokrój w cienkie słupki.

Ryż najpierw wypłucz pod wodą, a później ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na maci ułóż nori, wyłóż ryż i ugnieć mocno palcami.

Posmaruj serkiem śmietankowym, a na środku dodaj pokrojone warzywa i paluszek surimi.

Zawiń całość w rulon za pomocą maty i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.

Jak oceniasz przepis na sushi z surimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat sushi z surimi

Sushi z surimi to idealny pomysł na włączenie do Twojej diety ryb, które są niezwykle cenne. Składniki są ogólnodostępne w przystępnych cenach, a sushi to będzie bardzo dobry pomysł na spotkanie ze znajomymi, domowe sushi idealnie sprawdzi się też na imprezę.

Paluszki surimi są przygotowywane z ryb pełnych kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Koniecznie poznaj mój przepis na sushi z surimi.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować też ryż, zaopatrz się jednak w specjalny ryż do sushi.

Dodatkowo pamiętaj, że ryż charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.

Dokładnie jak zrobić sushi z surimi opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to dobry pomysł na pyszne przekąski na imprezę.

Alergeny w sushi z surimi

Lista alergenów dla sushi z surimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze sushi z surimi

na 100g gotowej potrawy

Do sushi możesz dodać dowolne warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
166.71
83.36
Białko (g)
6.39
3.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
21.18
10.59
Węglowodany przyswajalne (g)
18.87
9.43
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
1.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.17
3.58
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
1.13
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.35
9.67
Brak danych dla: paluszki krabowe, arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
438.02
219.01
Potas (mg)
120.85
60.43
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.75
19.88
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.10
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sushi z surimi 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sushi z surimi

Koszt składników
142.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
250 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ocet ryżowy
20 ml
2 łyżki
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.16
Za 20 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Paluszki krabowe
180 g
1 opakowanie
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 180 g
Serek kanapkowy naturalny
250 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.63
Za 250 g
Ogórki konserwowe
300 g
5 sztuk
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Arkusze nori
50 g
5 sztuki
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
21.74
Za 50 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Koszt składników
142.00