Zalewa do sushi

Opublikowano: 12.03.2023 r., 11:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zalewa do sushi wykorzystana do przygotowania ryżu do sushi.
Zalewa do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu zalewę do sushi.
Przygotowanie 10 min
255 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Ocet ryżowy (150 ml)
  • Cukier kokosowy 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewę do sushi krok po kroku

W garnuszku umieść ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz pół łyżeczki soli.

Składniki podgrzej, ale nie doprowadzaj ich do zagotowania.

Zalewę dokładnie wymieszaj, aby sól oraz cukier całkowicie rozpuściły się.

Zalewę zdejmij z ognia.

Gotową zalewę wykorzystaj do zaprawienia 500 gram ugotowanego ryżu do sushi.

Jak oceniasz przepis na zalewę do sushi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zalewy do sushi

Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje do przygotowania zalewy wynoszą około 2 porcji octu ryżowego, 1 porcji cukru kokosowego oraz odrobiny soli. Sprawdzony przepis na zalewę do sushi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Do przygotowania zalewy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić zalewę do sushi? W garnuszku umieść ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz pół łyżeczki soli. Składniki podgrzej, ale nie doprowadzaj ich do zagotowania. Zalewę dokładnie wymieszaj, aby sól oraz cukier całkowicie rozpuściły się. Zalewę zdejmij z ognia. Gotową zalewę wykorzystaj do zaprawienia 500 gram ugotowanego ryżu do sushi.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczną zalewę do sushi. Najlepsza zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania zalewy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na zalewę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pyszną zalewę ważne są odpowiednie proporcje. Jeśli przygotowujesz sushi z większej ilości ryżu dobierz odpowiednią ilość produktów spożywczych.

Alergeny w zalewie do sushi

Lista alergenów dla zalewy do sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę do sushi

Wartości odżywcze zalewy do sushi

na 100g gotowej potrawy

Zalewa do sushi to doskonały dodatek do gotowanego ryżu, który zamierzasz wykorzystać do przygotowania sushi. Zalewy nie należy doprowadzać do zagotowania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
121.43
255.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
29.29
61.50
Węglowodany przyswajalne (g)
29.29
61.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
178.57
375.00
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do sushi 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy do sushi

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet ryżowy
150 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
8.70
Za 150 ml
Cukier kokosowy
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 60 g
Koszt składników
64.50