Sushi z kurczakiem

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sushi z kurczakiem ułożone na macie. W oddali stoi miseczka z sosem sojowym.
Sushi z kurczakiem
Sushi z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszną kolację dla dwojga. Dodatek awokado oraz ogórka wzbogaca danie w wiele cennych składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 45 min
56 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Ryż do sushi (200 g)
  • Ogórek 1 średnia sztuka (110 g)
  • Awokado 1 średnia sztyka (150 g)
  • Ocet ryżowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Arkusze nori 6 arkuszy (15 g)
  • Sos sojowy (50 ml)
  • Imbir krojony w zalewie (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sushi z kurczakiem krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą na sicie, ugotuj go na sypko w dwóch szklankach lekko osolonej wody.

Ryż przecedź na sicie i odstaw na 15 minut.

Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz, a następnie oprósz solą oraz pieprzem.

Mięso z piersi kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości mięsa.

Następnie mięso odcedź z wody i pokrój na paski.

Liście nori zanurz we wrzątku i rozprostuj.

Ogórka obierz ze skóry i pokrój w słupki (z ogórka usuń nasionka).

Awokado obierz i usuń z niego pestkę, następnie pokrój w słupki.

Na liściu nori rozłóż równomiernie ryż (pozostaw 1 cm wolny na liściu).

Następnie na ryżu ułóż kurczaka, awokado oraz ogórki.

Wolny brzeg liścia posmaruj wodą i zwiń rolkę sushi.

Czynność powtórz z każdym liściem nori.

Następnie każdą rolkę przekrój na 6 części.

Gotowe sushi podawaj z dodatkiem sosu sojowego oraz imbiru marynowanego.

Jak oceniasz przepis na sushi z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sushi z kurczakiem

Sushi z kurczakiem doskonale smakuje z dodatkiem sosu sojowego lub teriyaki. Pyszne domowe sushi to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub jako romantyczną kolację dla dwojga. Prosty przepis na sushi z kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego — obecnie istnieje wiele przyrządów ułatwiających zwijanie rolek sushi. Kurczak do sushi gotowany jest w wodzie, jednak można przygotować go w tempurze. Do wykonania domowego sushi z mięsem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, ogórek, awokado, ocet ryżowy, mięso z piersi kurczaka, arkusze nori, sos sojowy, imbir w zalewie, sól oraz pieprz.

Jak zrobić sushi z kurczakiem? Ryż opłucz pod bieżącą wodą na sicie, ugotuj go na sypko w dwóch szklankach lekko osolonej wody. Ryż przecedź na sicie i odstaw na 15 minut. Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Mięso z piersi kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości mięsa. Następnie mięso odcedź z wody i pokrój na paski. Liście nori zanurz we wrzątku i rozprostuj. Ogórka obierz ze skóry i pokrój w słupki. Awokado obierz i usuń z niego pestkę, następnie pokrój w słupki. Na liściu nori rozłóż równomiernie ryż (pozostaw 1 cm wolny na liściu). Następnie na ryżu ułóż kurczaka, awokado oraz ogórki. Wolny brzeg liścia posmaruj wodą i zwiń rolkę sushi. Czynność powtórz z każdym liściem nori. Następnie każdą rolkę przekrój na 6 części. Gotowe sushi podawaj z dodatkiem sosu sojowego oraz imbiru marynowanego.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując dobre sushi to doskonała propozycja na romantyczną kolację dla dwojga. Sushi zawiera składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w sushi z kurczakiem

Lista alergenów dla sushi z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze sushi z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Sushi z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub romantyczną kolację. Sushi z kurczakiem jest dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
162.19
56.77
Białko (g)
9.18
3.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
23.75
8.31
Węglowodany przyswajalne (g)
21.33
7.47
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
0.79
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
3.81
1.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
0.91
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
0.72
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.17
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: arkusze nori, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.60
6.51
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina C (mg)
2.30
0.81
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
433.15
151.60
Potas (mg)
249.01
87.15
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.78
7.27
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
0.12
Brak danych dla: ocet ryżowy, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sushi z kurczakiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sushi z kurczakiem

Koszt składników
160.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek
110 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Awokado
150 g
1 średnia sztyka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Ocet ryżowy
10 ml
1 łyżka stołowa
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Arkusze nori
15 g
6 arkuszy
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
6.52
Za 15 g
Sos sojowy
50 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Imbir krojony w zalewie
50 g
10.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 50 g
Koszt składników
160.00