Polskie sushi

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polskie sushi podane na białym talerzu.
Polskie sushi
Polskie sushi to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowane w domu sushi jest dużo tańsze od tego kupionego w restauracji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
374 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ryż do sushi (400 g)
  • Łosoś wędzony (300 g)
  • Ogórek 2 duże sztuki (300 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (200 g)
  • Majonez (70 g)
  • Arkusze nori (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, wasabi
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na polskie sushi krok po kroku

Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą.

Ryż umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Ryż wystudź w garnku nie podnosząc pokrywki.

Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą.

Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej.

Na niej umieść liść Nori.

Wyłóż ryż i wyrównaj.

Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki.

Posiekaj w paseczki.

Brzoskwinię pokrój w paseczki.

Ryż posmaruj majonezem i wasabi.

Wyłóż na ryż plastry łososia, ogórka i brzoskwinię.

Zwiń w ciasną rolkę i pokrój w plastry.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu sojowego.

Jak oceniasz przepis na polskie sushi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat polskiego sushi

Polskie sushi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie może być podane także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Sushi przygotować można z łososiem lub ze śledziem. Ciekawym dodatkiem będzie także kurczak w cieście naleśnikowym lub smażone warzywa. Przepis na polskie sushi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, łosoś wędzony na zimno, ogórek, brzoskwinia, majonez, wasabi, algi nori.

Jak zrobić polskie sushi? Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą. Ryż umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Ryż wystudź w garnku, nie podnosząc pokrywki. Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą. Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej. Na niej umieść liść Nori. Wyłóż ryż i wyrównaj. Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki. Posiekaj w paseczki. Brzoskwinię pokrój w paseczki. Ryż posmaruj majonezem i wasabi. Wyłóż na ryż plastry łososia, ogórka i brzoskwinię. Zwiń w ciasną rolkę i pokrój w plastry. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu sojowego.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując sushi to tradycyjne danie kuchni japońskiej. W Polsce ze względu na słaby dostęp do świeżych ryb morskich przygotować można danie z rybą wędzoną lub pieczoną. Przystawka podawana jet na zimno. Smaczne danie z ryżem jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je podać na imprezę ze znajomymi. Sushi przygotowane w domu jest dużo tańsze niż to kupione w restauracji. Polskie sushi to nic innego jak danie przygotowane z lokalnymi produktami.

Alergeny w polskim sushi

Lista alergenów dla polskiego sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na polskie sushi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wasabi
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze polskiego sushi

na 100g gotowej potrawy

Polskie sushi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sushi jest dość kaloryczne i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby będące na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
187.11
374.22
Białko (g)
7.50
15.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.75
55.50
Węglowodany przyswajalne (g)
26.38
52.77
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.43
10.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
2.63
Cholesterol (mg)
7.57
15.14
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
1.28
2.55
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
203.73
407.46
Potas (mg)
119.08
238.15
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.12
34.25
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.65
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polskiego sushi 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polskiego sushi

Koszt składników
111.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Ogórek
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Arkusze nori
30 g
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
13.04
Za 30 g
Koszt składników
111.00