Wegańskie sushi

Opublikowano: 15.03.2022 r., 17:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zestaw sushi
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi czyli bezrybna przekąska dla wszystkim miłośników azjatyckiej, japońskiej kuchni.
Przygotowanie 60 min
108 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 19 porcji
  • Arkusze nori 5 arkuszy (10 g)
  • Ryż do sushi (450 g)
  • Ocet ryżowy 7 łyżek (70 ml)
  • Ogórek 1 sztuka (60 g)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Awokado 1 sztuka (250 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem pół kostki (90 g)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy
Sprzęt kuchenny
duży garnek, mata do sushi

Przepis na wegańskie sushi krok po kroku

Ryż do sushi przygotuj i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Ocet przelej do rondelka, dodaj sól i podgrzewaj, aż sól się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Ugotowany ryż wymieszaj z octem.

Ogórka, marchew, awokado i tofu pokrój w cienkie paski.

Przygotuj matę do zawijania, ułóż arkusze nori matową stroną do góry.

Wilgotnymi dłońmi układaj warstwę ryżu oraz przygotowane dodatki.

Zacznij rolować, co jakiś czas dociskając, aby składniki się nie przemieszczały.

Gotowe rolki pokrój na mniejsze części.

Jak oceniasz przepis na wegańskie sushi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego sushi

Wegańskie sushi to bezrybna wersja najsłynniejszego japońskiego dania. Domowe sushi wegańskie jest w zasięgu możliwości każdego – przygotujesz je łatwo i szybko, jeśli tylko zaopatrzysz się w odpowiednie składniki. Potrzebne Ci będą arkusze nori, ocet ryżowy, specjalny ryż do sushi oraz warzywa i tofu. Jeśli lubisz inne dodatki, możesz skorzystać też z sosu sojowego, wasabi, czy nasion sezamu. Wegańskie sushi to świetny pomysł an pyszne i szybkie do zrobienia przekąski na imprezę w domu lub w plenerze. Zastanawiasz się jak zrobić wegańskie sushi w domu? Koniecznie poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką, a powstałe sushi będzie dobre i posmakuje wszystkim. Najbardziej pracochłonnym elementem przygotowania wegańskiego sushi jest ugotowanie ryżu, jednak postępowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i nieomijanie żadnego kroku jest bardzo ważne do tego, aby finalnie miał on odpowiednią konsystencją, a sushi nie rozpadało się przy zawijaniu i nakładaniu. Dalej jest już tylko prościej, wystarczy, że ułożysz ugotowany ryż na arkuszach nori, dodasz pokrojone dodatki i zawiniesz. W kwestii dodatków do wegańskiego sushi panuje duża dowolność. Możesz skorzystać tak naprawdę z każdych warzyw. Warto dodać też tofu, które będzie dobrym źródłem białka, a także wapnia, jeśli wybierzesz produkt fortyfikowany tym składnikiem. Wegańskie sushi świetnie smakuje z sosem sojowym i wasabi, jeśli preferujesz ostrzejsze smaki. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na wegańskie sushi.

Alergeny w wegańskim sushi

Lista alergenów dla wegańskiego sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wegańskiego sushi

na 100g gotowej potrawy

Ryż do sushi ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny spożywać kontrolowane ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
216.95
108.48
Białko (g)
4.72
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
39.81
19.90
Węglowodany przyswajalne (g)
37.46
18.73
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
1.13
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.62
2.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
0.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: arkusze nori, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina C (mg)
3.00
1.50
Brak danych dla: arkusze nori, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
223.27
111.64
Potas (mg)
195.77
97.88
Brak danych dla: arkusze nori, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.52
26.26
Brak danych dla: arkusze nori, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
0.33
Brak danych dla: arkusze nori, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego sushi 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego sushi

Koszt składników
142.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arkusze nori
10 g
5 arkuszy
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 10 g
Ryż do sushi
450 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Ocet ryżowy
70 ml
7 łyżek
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.06
Za 70 ml
Ogórek
60 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Awokado
250 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Tofu wzbogacane wapniem
90 g
pół kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 90 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
142.50