Przepis na california sushi krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet ryżowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mata do sushi

Ryż wypłucz na sicie, aż woda w której go płuczesz będzie przejrzysta (po wymianie i ponownym płukaniu ryżu).

Ryż odmierz za pomocą szklanki, wsyp go do garnka i zalej taką samą ilością szklanek wody, ile szklanek ryżu znajduje się w garnku.

Garnek przykryj pokrywką i ryż gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i ryż pozostaw na 15 minut pod przykryciem.

Ryż pozostaw do ostudzenia.

W miseczce wymieszaj 30 ml octu z cukrem.

Następnie ryż zalej zalewą i wymieszaj.

Liście nori podziel na pół, połóż na macie do zawijania, tak aby dłuższa część mogła być zawinięta.

Następnie na liście nori rozłóż ryż (z jednej strony pozostaw 2 cm ryżu więcej niż liścia) i posyp go sezamem.

Ryż z nori przewrócić na drugą stronę, aby liść był na górze.

Awokado obierz i pokrój w paski.

Na liściu ułóż krewetkę oraz pokrojone awokado.

Rolkę zwiń do momentu, a którym kończy się nori. Pozostały ryż delikatnie zwilż wodą i zwiń rolkę do końca.

Rolkę pokrój na 6 kawałków.

Gotowe california sushi podawaj z dodatkiem pasty wasabi, sosem sojowym oraz imbirem.

California sushi polane sosem podane na białym talerzu.
California sushi
Koszt przygotowania dania
41.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

California sushi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o california sushi

California sushi to doskonały pomysł na pyszne, domowe sushi. Łatwe w przygotowaniu sushi świetnie sprawdzi się jako przekąska, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub jako romantyczną kolację dla dwojga. Prosty przepis na california sushi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące składniki: ryż do sushi, cukier, arkusze nori, nasiona sezamu, krewetki, awokado oraz ocet ryżowy.

Jak zrobić california sushi? Ryż wypłucz na sicie, aż woda, w której go płuczesz, będzie przejrzysta (po wymianie i ponownym płukaniu ryżu). Ryż odmierz za pomocą szklanki, wsyp go do garnka i zalej taką samą ilością szklanek wody, ile szklanek ryżu znajduje się w garnku. Garnek przykryj pokrywką i ryż gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i ryż pozostaw na 15 minut pod przykryciem. W miseczce wymieszaj 30 ml octu z cukrem. Następnie ryż zalej zalewą i wymieszaj. Liście nori podziel na pół, połóż na macie do zawijania, tak aby dłuższa część mogła być zawinięta. Następnie na liście nori rozłóż ryż i posyp go sezamem. Ryż z nori przewrócić na drugą stronę, aby liść był na górze. Na liściu ułóż krewetkę oraz pokrojone awokado. Rolkę zwiń do momentu, a którym kończy się nori. Pozostały ryż delikatnie zwilż wodą i zwiń rolkę do końca. Rolkę pokrój na 6 kawałków. Gotowe california sushi podawaj z dodatkiem pasty wasabi, sosem sojowym oraz imbirem.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując sushi najlepiej przygotować w domu z rybą pieczoną lub paluszkami krabowymi. Sushi można także przygotować z krewetkami w tempurze. Smaczne sushi najlepiej spożyć tego samego dnia. Najlepsze domowe sushi jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze california sushi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
220.34 kcal
88.14 kcal
Białko
13.00 g
5.20 g

Węglowodany w california sushi

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
27.41 g
10.97 g
Węglowodany przyswajalne
20.85 g
8.34 g
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.88 g
2.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
8.98 g
3.59 g
Tłuszcze nasycone
1.78 g
0.71 g
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.03 g
2.81 g
Brak danych dla: ryż do sushi.
czytaj dalej
Cholesterol
49.79 mg
19.92 mg
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na california sushi

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
82.65 mg
33.06 mg
Potas
277.01 mg
110.80 mg
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń
110.30 mg
44.12 mg
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
0.61 mg
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny california sushi 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w california sushi

Lista alergenów dla california sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Cena przygotowania california sushi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
100 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukier
15 g
3 płaskie łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Arkusze nori
40 g
2 arkusze
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
17.39
Za 40 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Krewetki
150 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
18.33
Za 150 g
Awokado
140 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Koszt składników
95.50
Jak oceniasz przepis na california sushi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób