Smażony kurczak

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażony kurczak z pomidorami
Smażony kurczak
Smażony kurczak to danie niezwykle smaczne, a przy tym mało pracochłonne. Idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, a całość zajmie CI tylko kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
368 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pałki z kurczaka (1000 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażonego kurczaka krok po kroku

Kurczaka umyj i osusz, natrzyj przyprawami: łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, tymianek, oregano, sól, pieprz, bazylia.

Mięso umieść na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z każdej strony do zarumienienia.

Następnie płomień zmniejsz, a kurczaka smaż do miękkości pod przykryciem. W międzyczasie mięso przewracaj, możesz podlać niewielką ilością wody, aby się nie przypaliło.

Gotowego kurczaka przełóż na talerz, odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na smażonego kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,7% osób

Więcej informacji na temat smażonego kurczaka

Smażony kurczak to danie niezwykle smaczne, a przy tym mało pracochłonne. Idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, a całość zajmie CI tylko kilka chwil.

Przepis na smażonego kurczaka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Dowiesz się z niego jak usmażyć kurczaka najlepiej, by był soczysty. Niestety mięso z kurczaka ze względu na małą ilość tłuszczu łatwo wysycha. A przez to staje się niesmaczne. Jeśli chcesz przygotować mięso na patelni, by było naprawdę fantastyczne, sięgnij do tego przepisu. Dowiesz się z niego, w jaki sposób możesz przygotować idealną marynatę, a także jak długo smażyć mięso. Możesz wykorzystać do niego nie tylko pałki, ale również inne części mięsa. Sprawdzi się na przykład pierś z kurczaka, która jest jedną z ulubionych części kurczaka, ponieważ jest prosta w obróbce, dodatkowo jest też tania i łatwo dostępna. Sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu co z nią zrobić, bo znudziły Ci się tradycyjne sposoby obróbki, sięgnij po ten prosty przepis. Mięso z kurczaka jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk. Choć smażenie nie jest najzdrowszą obróbką termiczną, to jednak gdy pojawia się w menu od czasu, to nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażonego kurczaka, by był smaczny, a przy okazji naprawdę zdrowy, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Wiele osób zastanawia się jak przygotować mięso drobiowe, by nie było suche. Zwłaszcza gdy smażymy je na patelni. Niestety drób ze względu na małą zawartość tłuszczu niezwykle szybko wysycha. A przez to staje się mniej apetyczny i nie smakuje już tak dobrze. Smażony kurczak może jednak być smaczny, miękki i delikatny. Tak przygotowany kurczak sprawdzi się idealnie do sałatki, ale również jako dodatek do wrapów i główny składnik obiadu. Połącz go z warzywnymi frytkami lub kaszą. Dzięki temu stworzysz naprawdę smaczny i odżywczy posiłek.

Alergeny w smażonym kurczaku

Lista alergenów dla smażonego kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smażonego kurczaka

Wartości odżywcze smażonego kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
142.72
368.21
Białko (g)
18.64
48.09
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
7.01
18.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
5.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.04
13.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
8.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.72
4.43
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
88.35
227.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
93.20
240.47
Potas (mg)
231.07
596.16
Wapń (mg)
9.71
25.05
Żelazo (mg)
0.76
1.95
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego kurczaka 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonego kurczaka

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pałki z kurczaka
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.00