Smażone śledzie

Opublikowano: 31.07.2021 r., 11:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone śledzie i frytki
Smażone śedzie
Smażone śledzie to moim zdaniem rzadko spotykane danie, mimo że świetnie pasuje na obiad, do ugotowanych ziemniaczków z koperkiem i lekkiej sałatki ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
294 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śledź filet (230 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (25 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na smażone śledzie krok po kroku

Rybę posyp solą i pieprzem.

Do miski nasyp mąki i obtocz w niej rybę.

Smaż rybę na patelni z olejem, aż się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na smażone śledzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat smażonych śledzi

Śledź jest najczęściej spożywaną przez Polaków rybą, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. Zalecane jest jedzenie 2-3 porcji ryb w tygodniu. W Polsce można łatwo dostać śledzie, a do tego są w całkiem przystępnej cenie i często od razu gotowe do spożycia, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Jest on także dobrym źródłem białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo uważany jest też za jedną z mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi rybę, więc jak widzisz, warto sięgać po śledzia.

Smażone śledzie dosyć rzadko występują w naszych domach. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że świeże śledzie są ciężko dostępne. Dużo łatwiej kupić marynowane śledzie niż te świeże. Jeżeli już uda ci się znaleźć taki śledzie to polecam zrobić je na obiad. Przepis na śledzie smażone jest bardzo prosty.

Jak zrobić śledzie smażone?

To jakie śledzie do smażenia już omówiłam. Dla jasności powtórzę, że ma to być surowa tusza ze śledzia. Gdy już ja mamy zaczynamy od przyprawienia szczyptą soli. Następnie przechodzimy do tego, jak smażyć świeże śledzie. Odpowiedź brzmi tak jak inne ryby, ale właśnie tu zaczynają się schody. Zależnie kogo zapytasz, jak najlepiej smażyć ryby to uzyskasz inną odpowiedź. Możesz smażyć rybę bez żadnej panierki, możesz też zapanierować ją w mące, lub jajku i bułce tartej, czy też cieście na bazie jajka przypraw i mąki. Moją ulubioną panierką do ryb jest sama mąka lub brak jakiejkolwiek panierki, ale ty możesz przyrządzić ją, tak jak lubisz. Opanierowaną rybę kładziemy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek lub olejem. Smażymy z dwóch stron, do momentu zarumienienia się panierki. Taką rybę możesz podawać na obiad, na przykład w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków, posypanych posiekanym koperkiem i ze świeżymi warzywami. Ze względu na panierkę na rybie, która najczęściej jest z białej mąki, ryba będzie miała wysoki indeks glikemiczny i będzie też zawierała gluten, ale możesz to zmienić, nie używając mąki i smażąc samą rybę, a najlepiej byłoby, zamiast smażenia ją upiec i wtedy byłby to idealny śledź do obiadu.

Alergeny w smażonych śledziach

Lista alergenów dla smażonych śledzi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze smażonych śledzi

na 100g gotowej potrawy

Smażone śledzie mają wysoki indeks glikemiczny, z powodu użytej mąki. Możesz ją pominąć, aby uzyskać danie o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
218.20
294.57
Białko (g)
16.66
22.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
6.74
9.10
Węglowodany przyswajalne (g)
6.74
9.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
13.41
18.10
Tłuszcze nasycone (g)
3.24
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
10.17
13.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
76.94
103.88
Potas (mg)
290.31
391.92
Wapń (mg)
50.31
67.92
Żelazo (mg)
1.45
1.96
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych śledzi 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych śledzi

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
230 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.44
Za 230 g
Mąka pszenna typ 550
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
24.00