Skwarki

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skwarki w małym metalowym koszyku
Skwarki
Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Skwarki z cebulą stanowią doskonałą propozycją na okrasę do wielu dań.
Przygotowanie 20 min
902 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Słonina wieprzowa - 1 mały płat (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, łyżka cedzakowa

Przepis na skwarki krok po kroku

Słoninę pokrój w drobną kostkę.

Patelnię rozgrzej i zmniejsz ogień na średni.

Na rozgrzanej patelni smaż słoninę (nie mieszaj jej, gdy na patelni pojawi się spora ilość tłuszczu to potrząśnij delikatnie patelnią, aby skwarki przewróciły się na inną stronę).

Pod koniec smażenia skwarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe skwarki wyciągnij z patelni łyżką cedzakową.

Gotowe skwarki wykorzystaj jako dodatek do przygotowania innych potraw.

Skwarki z wytopionym tłuszczem świetnie sprawdzą się jako okrasa.

Jak oceniasz przepis na skwarki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat skwarków

Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Domowe, tradycyjne kwarki mogą zawierać mięso i tłuszcz, w zależności od użytego produktu do produkcji tłuszczów. Najczęściej skwarki wytwarza się ze słoniny świeżej lub wędzonej, a także boczku wędzonego lub innych tłustych wędzonek. Skwarki mogą być wykorzystane do przygotowania wypieków. Sprawdzony przepis na skwarki ze słoniny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Skwarki możesz przygotować również z boczku z dodatkiem cebuli i wykorzystać je jako okrasa do pierogów, kopytek lub klusek. Do wykonania skwarek potrzebna będzie jedynie słonina wieprzowa, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów w przystępnych cenach.

Jak zrobić skwarki? Słoninę pokrój w drobną kostkę. Patelnię rozgrzej i zmniejsz ogień na średni. Na rozgrzanej patelni smaż słoninę (nie mieszaj jej, gdy na patelni pojawi się spora ilość tłuszczu, to potrząśnij delikatnie patelnią, aby skwarki przewróciły się na inną stronę). Pod koniec smażenia skwarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe skwarki wyciągnij z patelni łyżką cedzakową. Gotowe skwarki wykorzystaj jako dodatek do przygotowania innych potraw. Skwarki z wytopionym tłuszczem świetnie sprawdzą się jako okrasa.

Słonina to podskórna część wieprzowiny, która składa się praktycznie z samej tkanki tłuszczowej. W sklepie słoninę można kupić w postaci surowej, wędzonej, konserwowej lub solonej. Słonina jest produktem wysokokalorycznym, ponieważ w głównej mierze składa się z tłuszczu. W 100 g słoniny jest aż 800 kcal. Słonina jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podsumowując najlepsze skwarki to produkt uboczny z procesu produkcji tłuszczów. Skwarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakują z zasmażaną cebulką jako dodatek do ziemniaków, pierogów, klusek śląskich, kopytek oraz kartaczy. Wiesz już jak usmażyć skwarki, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.

Alergeny w skwarkach

Lista alergenów dla skwarków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na skwarki

Wartości odżywcze skwarków

na 100g gotowej potrawy

Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Słonina wykorzystana do przygotowania skwarek jest produktem wysokokalorycznym, ponieważ w głównej mierze składa się z tłuszczu. Słonina jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
902.00
902.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
100.00
100.00
Tłuszcze nasycone (g)
43.70
43.70
Tłuszcze nienasycone (g)
56.30
56.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
45.10
45.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.20
11.20
Cholesterol (mg)
95.00
95.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
2.50
2.50
Witamina E (mg)
0.60
0.60
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
0.00
0.00
Wapń (mg)
0.00
0.00
Fosfor (mg)
0.00
0.00
Magnez (mg)
0.00
0.00
Żelazo (mg)
0.00
0.00
Cynk (mg)
0.11
0.11
Miedź (mg)
0.00
0.00
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny skwarków 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skwarków

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
1 mały płat
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Koszt składników
6.00