Ser z mleka krowiego

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ser z mleka krowiego w misce pokrytej gazą.
Ser z mleka krowiego
Ser z mleka krowiego to świetna opcja dla miłośników prostych przepisów. Choć bez problemu można go znaleźć w sklepie, to ten domowy nie ma sobie równych.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
1715 kcal
Kcal w porcji
3000 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% (2500 ml)
  • Kefir (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ser z mleka krowiego krok po kroku

Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy będzie ciepłe, zmniejsz moc palnika do minimum.

Dodaj kefir i wymieszaj łagodnymi ruchami. Całość podgrzewaj do momentu, aż zauważysz oddzielającą się serwatkę.

Zbierz ją łyżką cedzakową, a resztę przełóż na sito wyłożone gazą.

Odczekaj kilka godzin.

Gotowy twaróg ze słodkiego mleka przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ser z mleka krowiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat sera z mleka krowiego

Ser z mleka krowiego to świetna opcja dla miłośników prostych przepisów. Choć bez problemu można go znaleźć w sklepie, to ten domowy nie ma sobie równych.

Przepis na ser z mleka krowiego to doskonały pomysł na domowy i tradycyjny dodatek do potraw i kanapek. Choć może się wydawać, że ten przygotowany w domu nie będzie tak smaczny, jak wersja sklepowa, nie jest to prawda. Taki domowy twarożek jest niezwykle delikatny w smaku. Najlepsze w nim jest to, że samodzielnie możesz skontrolować dodatek soli. Możesz go również oczywiście zupełnie pominąć, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu krążenia. Do zrobienia twarogu w domu można wykorzystać zarówno zsiadłe, słodkie, jak i mieszanki obu rodzajów. Najlepiej wybierać produkty u dużej zawartości tłuszczu, na kartonach i butelkach z mlekiem powinno być oznaczenie 3,2%. Unikaj mleka UHT, które zostało pozbawione mikroorganizmów, odpowiadających za zakwaszanie produktu. Jeśli nie dysponujesz żadnym innym rodzajem mleka wciąż możesz spróbować wykonać twaróg domowy. Choć konieczne będzie dodanie kilku łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser z mleka krowiego, by był pyszny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Twaróg jest niezwykle zdrową opcją. Ser biały to bardzo wartościowy produkt pod względem zawartości witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Nie powinno go zatem zabraknąć w codziennej diecie. Twaróg zawiera szereg witamin: witamina A (niezbędna dla oczu), witamina D (wspomaga wchłanianie wapnia), witaminy z grupy B. Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny, którego nie znajdziemy w dużej ilości w produktach zbożowych. Lizyna jest aminokwasem egzogennym, który musimy dostarczyć do organizmu wraz z dietą. Sprzyja ona koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Alergeny w serze z mleka krowiego

Lista alergenów dla sera z mleka krowiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Kefir

Wartości odżywcze sera z mleka krowiego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Energia (kcal)
57.17
1715.00
Białko (g)
3.37
100.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Węglowodany (g)
4.69
140.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
140.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Tłuszcz (g)
2.84
85.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
63.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
21.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.63
18.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
3.00
Cholesterol (mg)
10.83
325.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Witamina A (µg (mcg))
55.17
1655.00
Witamina B6 (mg)
0.06
1.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
14.95
Witamina C (mg)
0.03
1.00
Witamina D (µg (mcg))
1.08
32.50
Witamina E (mg)
0.05
1.35
Retinol (µg (mcg))
54.33
1630.00
Tiamina (mg)
0.06
1.65
Ryboflawina (mg)
0.14
4.20
Niacyna (mg)
0.12
3.50
Foliany (µg (mcg))
2.17
65.00
Beta karoten (µg (mcg))
5.83
175.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(3000g)
Sód (mg)
38.33
1150.00
Potas (mg)
152.33
4570.00
Wapń (mg)
124.17
3725.00
Fosfor (mg)
101.67
3050.00
Magnez (mg)
12.00
360.00
Żelazo (mg)
0.01
0.20
Cynk (mg)
0.42
12.55
Miedź (mg)
0.00
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny sera z mleka krowiego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sera z mleka krowiego

Koszt składników
11.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
2500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 3
6.25
Za 2500 ml
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Koszt składników
11.90