Ser z mleka krowiego
Przepis na ser z mleka krowiego krok po kroku
Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy będzie ciepłe, zmniejsz moc palnika do minimum.
Dodaj kefir i wymieszaj łagodnymi ruchami. Całość podgrzewaj do momentu, aż zauważysz oddzielającą się serwatkę.
Zbierz ją łyżką cedzakową, a resztę przełóż na sito wyłożone gazą.
Odczekaj kilka godzin.
Gotowy twaróg ze słodkiego mleka przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat sera z mleka krowiego
Ser z mleka krowiego to świetna opcja dla miłośników prostych przepisów. Choć bez problemu można go znaleźć w sklepie, to ten domowy nie ma sobie równych.
Przepis na ser z mleka krowiego to doskonały pomysł na domowy i tradycyjny dodatek do potraw i kanapek. Choć może się wydawać, że ten przygotowany w domu nie będzie tak smaczny, jak wersja sklepowa, nie jest to prawda. Taki domowy twarożek jest niezwykle delikatny w smaku. Najlepsze w nim jest to, że samodzielnie możesz skontrolować dodatek soli. Możesz go również oczywiście zupełnie pominąć, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu krążenia. Do zrobienia twarogu w domu można wykorzystać zarówno zsiadłe, słodkie, jak i mieszanki obu rodzajów. Najlepiej wybierać produkty u dużej zawartości tłuszczu, na kartonach i butelkach z mlekiem powinno być oznaczenie 3,2%. Unikaj mleka UHT, które zostało pozbawione mikroorganizmów, odpowiadających za zakwaszanie produktu. Jeśli nie dysponujesz żadnym innym rodzajem mleka wciąż możesz spróbować wykonać twaróg domowy. Choć konieczne będzie dodanie kilku łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser z mleka krowiego, by był pyszny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Twaróg jest niezwykle zdrową opcją. Ser biały to bardzo wartościowy produkt pod względem zawartości witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Nie powinno go zatem zabraknąć w codziennej diecie. Twaróg zawiera szereg witamin: witamina A (niezbędna dla oczu), witamina D (wspomaga wchłanianie wapnia), witaminy z grupy B. Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny, którego nie znajdziemy w dużej ilości w produktach zbożowych. Lizyna jest aminokwasem egzogennym, który musimy dostarczyć do organizmu wraz z dietą. Sprzyja ona koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Alergeny w serze z mleka krowiego
Lista alergenów dla sera z mleka krowiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Kefir
Wartości odżywcze sera z mleka krowiego
To zdrowe źródło białka.
Energia i białka
(3000g)
Węglowodany
(3000g)
Tłuszcze
(3000g)
Witaminy
(3000g)
Składniki mineralne
(3000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.