Schab wolno pieczony

Opublikowano: 18.06.2023 r., 19:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
schab wolno pieczony
Schab wolno pieczony
Jeśli spodziewasz się gości i nie masz pomysłu na obiad postaw na mój dzisiejszy schab wolno pieczony, który zdecydowanie przypadnie wszystkim gościom do gustu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 120 min
162 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na schab wolno pieczony krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, oczyść, a następnie osusz.

Natrzyj mięso olejem rzepakowym i przyprawami.

Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około godzinę.

Schab delikatnie obsmaż z każdej strony dosłownie po 2 min.

Przełóż mięso do brytfanny i upiecz w piekarniku w 80 st. C przez 2 h.

Jak oceniasz przepis na schab wolno pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,5% osób

Więcej informacji na temat schabu wolno pieczonemu

Schab wolno pieczony to idealny dodatek do pieczywa, który nie będzie zabierał konserwantów i barwników, ale też idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla dużego grona ludzi postaw właśnie na schab wolno pieczony, jest to delikatne i kruche mięso, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu.

Zatem, jak zrobić schab wolno pieczony?

Do jego przygotowania będą potrzebne ci tylko dwa składniki, a mianowicie duży kawałek mięsa oraz olej rzepakowy. Ważne są tutaj przyprawy, ja postawiłam oczywiście na podstawowe takie jak sól i pieprz, ale też papryka wędzona, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, jest to moja propozycja przyprawienia mięsa, jeśli masz swoje ulubione zioła, oczywiście możesz je wykorzystać.

Pierwszej kolejności mięso dokładnie umyj, oczyść, a następnie osusz. Natrzyj mięso olejem rzepakowym i przyprawami. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około godzinę. Schab delikatnie obsmaż z każdej strony dosłownie po 2 min.

Przełóż mięso do brytfanny i upiecz w piekarniku w 80° przez 2 h. Tak przygotowany przepis na schab wolno pieczony będzie idealnym pomysłem na obiad, ale też jako wędlina do pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu mięsa mamy pewność, że jest ono wolne od koncertów i barwników. Jeśli chcesz aby mój sprawdzony przepis był propozycją obiadową, wystarczy, że dodasz do niego dodatki. Koniecznie postaw na źródło węglowodanów może to być ryż, kasza, makaron lub ziemniaczane puree sam zadecyduj, co najbardziej lubisz. Oczywiście nie zapominaj o dodatku świeżych warzyw, może to być gotowa surówka lub duszone, lub gotowane warzywa.

Sam Widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszny może być schab. Będzie on dobry dla wszystkich domowników, ponieważ jest delikatny i soczysty. Jednym słowem jest po prostu najlepszy pamiętaj jednak o odpowiednim odczekaniu przed jego obróbką termiczna wszystko po to żeby mięso było delikatne i nie sprawiało problemu w spożyciu. Po takiej obróbce schab będzie smaczny.

Alergeny w schabie wolno pieczonym

Lista alergenów dla schabu wolno pieczonemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na schab wolno pieczony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu wolno pieczonemu

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania schabu możesz postawić na dowolne przyprawy, a jeśli nie masz na nie pomysłu, wykorzystaj moją propozycję.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
162.38
162.38
Białko (g)
21.39
21.39
Fenyloalanina (mg)
0.90
0.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.86
7.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
4.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
3.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
1.14
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.04
Cholesterol (mg)
66.34
66.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
47.52
47.52
Potas (mg)
369.31
369.31
Wapń (mg)
6.93
6.93
Żelazo (mg)
0.50
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu wolno pieczonemu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu wolno pieczonemu

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
34.00