Salceson w butelce

Opublikowano: 14.10.2021 r., 13:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plasterki salcesonu w butelce.
Salceson w butelce
Salceson w butelce to prosty sposób na zrobienie tego wyrobu mięsnego w domowych warunkach. Tak przygotowane mięso jest smaczne, proste i sprawdzi się na kanapkach.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 120 min
216 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, butelka plastikowa

Przepis na salceson w butelce krok po kroku

Golonkę umyj dokładnie i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj przez 2 godziny, aż do miękkości mięsa.

Ugotowane mięso podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do niego sól pieprz i czosnek, następnie całość dokładnie wymieszaj.

Górę butelki wytnij, a do środka włóż mięso. Całość owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na salceson w butelce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat salcesonu w butelce

Salceson w butelce to świetna i łatwa opcja na przygotowanie pysznej wędliny. To dobry wybór do kanapek, ze względu na naprawdę wspaniały smak i proste wykonanie. To świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Salceson w domowej wersji jest mniej tłusty, a przy tym bardziej sycący i mocniej przyprawiony. Oczywiście poziom doprawienia można w pełni kontrolować, dzięki czemu jest on dopasowany do indywidualnych preferencji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić salceson w butelce, by był smaczny a przy tym naprawdę prosty, to ten przepis przypadnie ci do gustu. To wspaniała opcja dla wszystkich osób, które chcą spożywać tylko sprawdzone mięsne wyroby, w których będzie dużo mięsa, a niezbyt dużo tłuszczu, a przy tym zrobić je łatwo w domowych warunkach. Dzięki użyciu zwykłej plastikowej butelki jest to w pełni możliwe. Wystarczy tylko duża butelka po napoju, którą będzie można napełnić ugotowanym i pokrojonym mięsem. Dzięki użyciu tego sposobu nie trzeba korzystać ze specjalnych foremek czy siatek, a także można spokojnie odtworzyć przepis w domu. To prawdziwa gratka dla wszystkich fanów domowych wyrobów.

Przepis na salceson w butelce jest niezwykle łatwy i potrzeba do niego niezbyt dużo składników, dzięki czemu nie sprawia on żadnych problemów. By go zrobić wystarczy tylko dobrej jakości wieprzowina. Idealnie nada się w tym wypadku golonka, która choć zawiera sporo mięsa, to dodatkowo ma również niewielką ilość tłuszczu, który po gotowaniu lekko się topi i wspaniale łączy kawałki mięsa.

Domowe wyroby mięsne cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są znacznie lepsze, a przy tym zdrowsze niż te dostępne w sklepach. To ze względu na mniejszy udział tłuszczów nasyconych, wybór bardziej delikatnego i odżywczego mięsa, a także mniejszy dodatek soli. W takim wydaniu całość będzie zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem. Ten domowy salceson jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobry pomysł na dodatek do kanapek, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Ten pyszny wyrób jest w dodatku bardzo łatwy. Ten sprawdzony przepis będzie dobrym wyborem dla początkujących.

Alergeny w salcesonie w butelce

Lista alergenów dla salcesonu w butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salceson w butelce

Wartości odżywcze salcesonu w butelce

na 100g gotowej potrawy

Ta wędlina nie powinna gościć w diecie zbyt często, ze względu na spory udział tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
194.59
216.00
Białko (g)
23.22
25.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
0.84
0.93
Węglowodany przyswajalne (g)
0.69
0.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
10.37
11.51
Tłuszcze nasycone (g)
10.37
11.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
119.82
133.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina C (mg)
0.67
0.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
479.64
532.40
Wapń (mg)
18.50
20.54
Żelazo (mg)
1.45
1.61
Szacunkowy indeks glikemiczny salcesonu w butelce 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salcesonu w butelce

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
26.00