Rozbef wołowy

Opublikowano: 27.05.2023 r., 18:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty stek z rozbefu wołowego
Rozbef wołowy
Rozbef wołowy to szybkie i łatwe do przygotowania danie, minusem będzie tutaj cena wołowiny, ale koniecznie polecam raz na jakiś czas spróbować tego soczystego mięsa.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 2 min
501 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wołowina, stek - 4 plastry (800 g)
  • Sól (1 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na rozbefu wołowego krok po kroku

Mięso wyciągnij z lodówki i zostaw na jakiś czas, aby nie było zimne.

Natrzyj oliwą z oliwek.

Całość porusz solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło klarowane i grilluj mięso z każdej strony przez około minutę.

Jak oceniasz przepis na rozbefu wołowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,4% osób

Więcej informacji na temat rozbefu wołowego

Rozbef wołowy to niezwykle pyszne w smaku, ale też proste w przygotowaniu danie, które przygotujesz w kilka minut. Dlatego koniecznie zachęcam Cię do przygotowania tego rodzaju mięsa, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na rozbef wołowy.

Ten rodzaj mięsa jest niezwykle pożądany, ale nic dziwnego, jest on smaczny i soczysty. Dlatego będzie to dobry pomysł na obiad.

Zatem, jak przyrządzić rozbef wołowy?

Do jego przygotowania będzie potrzebne Ci tylko mięso, sól, pieprz i oliwa z oliwek.

Mięso wyciągnij z lodówki i zostaw na jakiś czas, aby nie było zimne. Natrzyj oliwą z oliwek. Całość porusz solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło klarowane i grilluj mięso z każdej strony przez około minutę.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, oczywiście warto też postawić na dodatki w postaci surówki, ziemniaczanych łódeczek lub frytek z batatów. Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Zatem jak przyrządzić bataty na patelni?

Wystarczy, że obierzesz je ze skóry i pokroisz w słupki.

Wato, przyprawić nasze fit frytki do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Ja zawsze korzystam z czerwonej słodkiej papryki, dodaje nieco ostrej i wędzonej papryki, wtedy są pyszne. Moje bataty z patelni są smażone na maśle, które wcześniej mocno rozgrzewam. W momencie, gdy tłuszcz jest gotowy, wrzucam frytki i smażę. Gdy zaczną się rumienić to znak, że są dobre. Na końcu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Będzie to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Skoro już wiesz, jak zrobić rozbef wołowy koniecznie przygotuj go i przekonaj się, że jest najlepszy.

Alergeny w rozbefie wołowym

Lista alergenów dla rozbefu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rozbefu wołowego

Wartości odżywcze rozbefu wołowego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz dowolny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
250.52
501.05
Białko (g)
26.41
52.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.49
30.99
Tłuszcze nasycone (g)
7.03
14.06
Tłuszcze nienasycone (g)
8.47
16.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.62
15.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.68
Cholesterol (mg)
84.77
169.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.92
5.85
Witamina B6 (mg)
0.60
1.21
Witamina B12 (µg (mcg))
1.89
3.78
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.39
Witamina E (mg)
0.35
0.70
Retinol (µg (mcg))
2.92
5.85
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Niacyna (mg)
6.95
13.90
Foliany (µg (mcg))
6.82
13.64
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
419.54
839.07
Potas (mg)
332.31
664.62
Wapń (mg)
16.62
33.24
Fosfor (mg)
212.42
424.85
Magnez (mg)
20.46
40.93
Żelazo (mg)
2.22
4.43
Cynk (mg)
5.08
10.15
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny rozbefu wołowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rozbefu wołowego

Koszt składników
165.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
800 g
4 plastry
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
115.20
Za 800 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
165.00