Pyzy poznańskie
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (35 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pyzy poznańskie krok po kroku
Mleko podgrzej w małym rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn i dobrze wymieszaj. Wbij jajko i jeszcze raz dokładnie przemieszaj. W rondelku roztop masło i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce Po tym czasie formuj z ciasta kule wielkości dużej śliwki i odkładaj je na bla oprószony mąką. Całość odstaw na 20 minut.
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i włóż naczynie do gotowania na parze.
Ułóż 4 bułki i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Więcej informacji na temat pyz poznańskich
Pyzy poznańskie, inaczej nazywane bułkami na parze lub pampuchami, są niezwykle smacznymi kluskami, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych potraw. Te kluski tradycyjnie popularne były w okolicach Poznania, jednak obecnie można je zjeść w każdym zakątku Polski. To dlatego że są niezwykle puszyste i pełne smaku. Polacy kochają kluski, a najlepiej świadczy o tym fakt, że każdy zakątek posiada swoje regionalne. Pyzy poznańskie są znane ze swojego dużego rozmiaru, puszystego wnętrza i niezwykłej lekkości. Idealnie sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy poznańskie, które zachwycą każdego, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle delikatna, to ze względu na odpowiednie długie wyrastanie ciasta, a także dobrze dobrane proporcje. Pyzy poznańskie są niezwykle smaczne i świetnie nadają się na sycący posiłek.
Przepis na pyzy poznańskie jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gotowaniem. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak warto pamiętać, że ciasto na pyzy drożdżowe potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć. Dlatego najlepiej przygotować je wcześniej, by mogło poleżakować.
To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, gdyż całość jest bardzo prosta, a przy tym odznacza się bardzo uniwersalnym smakiem. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i słono. Można te kluski podawać z owocowym musem, świetnie sprawdzą się w tym przypadku truskawki czy jagody. Pyzy poznańskie świetnie sprawdzą się także z gulaszem, czy innym mięsnym sosem. Można je również podsmażyć z cebulą lub boczkiem. Pyzy drożdżowe są również świetnym pomysłem na ciekawy deser. Można je podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem czy z lekkim sosem waniliowym. Choć najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, to wcale nie tracą na wartości nawet po odgrzaniu w mikrofali czy podsmażone na patelni. Pyzy na parze świetnie sprawdzą się też na diecie lekkostrawnej, zwłaszcza polane lekkim musem owocowym. To dobre rozwiązanie dla dzieci, które kochają ich lekki i słodki smak. Te pyzy są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Alergeny w pyzach poznańskich
Lista alergenów dla pyz poznańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pyz poznańskich
Te kluski mają dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie będą dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.