Przecier z pomidorów na zimę
- Pomidor (2500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Sól - szczypta (3 g)
Przepis na przecier z pomidorów na zimę krok po kroku
Umieść pomidory w dużej misce i zalej je wrzątkiem. Następnie odcedź wodę i obierz skórki z pomidorów.
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż.
Wrzuć do garnka obrane pomidory i rozgnieć je, aby uzyskać pulpowatą konsystencję.
Dopraw przecier solą i cukrem. Możesz także dodać przyprawy, takie jak bazylia, oregano lub czosnek w proszku.
Gotuj przecier na średnim ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż osiągnie odpowiednią gęstość.
Przecier przelej do słoików.
Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem na kilka minut.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat przecieru z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów na zimę to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, poznaj moje propozycje.
Przecier to doskonała baza do przygotowania różnego rodzaju sosów pomidorowych, takich jak sos do spaghetti, sos do pizzy, sos do lasagne czy bolognese. Możesz go doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, dodając np. bazylia, oregano, czosnek, lub cebulę, aby nadać mu bogatszy smak.
Możesz też dodać przecier z pomidorów do bulionu lub wywaru warzywnego, aby uzyskać pyszną i aromatyczną zupę pomidorową. Dopraw ją ziołami i przyprawami według swojego gustu.
Przecier pomidorowy można wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznego gulaszu. Dodaj mięso, warzywa i przyprawy, gotuj powoli, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Jeśli brakuje Ci przepis na przecier z pomidorów na zimę, który możesz przechowywać w słoikach, przeczytaj moją propozycję.
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:
Oto prosty przepis na przecier z pomidorów na zimę:
- Pomidory (np. 2-3 kg)
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Cukier
Zatem, jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?
Umieść pomidory w dużej misce i zalej je wrzątkiem. Następnie odcedź wodę i obierz skórki z pomidorów. Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż. Wrzuć do garnka obrane pomidory i rozgnieć je, aby uzyskać pulpowatą konsystencję. Dopraw przecier solą i cukrem. Możesz także dodać przyprawy, takie jak bazylia, oregano lub czosnek w proszku. Gotuj przecier na średnim ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż osiągnie odpowiednią gęstość. Przecier przelej do słoików. Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem na kilka minut.
Sam widzisz jak prosty i wszechstronny jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jak dobre są potrawy z jego dodatkiem, postaw na najlepsze domowe przetwory.
Alergeny w przecierze z pomidorów na zimę
Lista alergenów dla przecieru z pomidorów na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier z pomidorów na zimę
Wartości odżywcze przecieru z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów możesz przygotować też z żółtej odmiany pomidorów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.