Przecier z pomidorów na zimę

Opublikowano: 02.08.2023 r., 10:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży przecier pomidorowy w słoikach
Przecier z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów możesz przechowywać w domowej spiżarni, zapamiętaj ten przepis i użyj w swojej kuchni, a potrawy staną się jeszcze smaczniejsze.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
56 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Pomidor (2500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Sól - szczypta (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoiki

Przepis na przecier z pomidorów na zimę krok po kroku

Umieść pomidory w dużej misce i zalej je wrzątkiem. Następnie odcedź wodę i obierz skórki z pomidorów.

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż.

Wrzuć do garnka obrane pomidory i rozgnieć je, aby uzyskać pulpowatą konsystencję.

Dopraw przecier solą i cukrem. Możesz także dodać przyprawy, takie jak bazylia, oregano lub czosnek w proszku.

Gotuj przecier na średnim ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Przecier przelej do słoików.

Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem na kilka minut.

Jak oceniasz przepis na przecier z pomidorów na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat przecieru z pomidorów na zimę

Przecier z pomidorów na zimę to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, poznaj moje propozycje.

Przecier to doskonała baza do przygotowania różnego rodzaju sosów pomidorowych, takich jak sos do spaghetti, sos do pizzy, sos do lasagne czy bolognese. Możesz go doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, dodając np. bazylia, oregano, czosnek, lub cebulę, aby nadać mu bogatszy smak.

Możesz też dodać przecier z pomidorów do bulionu lub wywaru warzywnego, aby uzyskać pyszną i aromatyczną zupę pomidorową. Dopraw ją ziołami i przyprawami według swojego gustu.

Przecier pomidorowy można wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznego gulaszu. Dodaj mięso, warzywa i przyprawy, gotuj powoli, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Jeśli brakuje Ci przepis na przecier z pomidorów na zimę, który możesz przechowywać w słoikach, przeczytaj moją propozycję.

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:

Oto prosty przepis na przecier z pomidorów na zimę:

- Pomidory (np. 2-3 kg)

- Cebula

- Oliwa z oliwek

- Sól

- Cukier

Zatem, jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?

Umieść pomidory w dużej misce i zalej je wrzątkiem. Następnie odcedź wodę i obierz skórki z pomidorów. Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż. Wrzuć do garnka obrane pomidory i rozgnieć je, aby uzyskać pulpowatą konsystencję. Dopraw przecier solą i cukrem. Możesz także dodać przyprawy, takie jak bazylia, oregano lub czosnek w proszku. Gotuj przecier na średnim ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż osiągnie odpowiednią gęstość. Przecier przelej do słoików. Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem na kilka minut.

Sam widzisz jak prosty i wszechstronny jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jak dobre są potrawy z jego dodatkiem, postaw na najlepsze domowe przetwory.

Alergeny w przecierze z pomidorów na zimę

Lista alergenów dla przecieru z pomidorów na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier z pomidorów na zimę

Wartości odżywcze przecieru z pomidorów na zimę

na 100g gotowej potrawy

Przecier z pomidorów możesz przygotować też z żółtej odmiany pomidorów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
28.14
56.28
Białko (g)
0.87
1.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.79
9.57
Węglowodany przyswajalne (g)
3.59
7.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.95
1.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
1.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
1.16
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
39.73
79.46
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.24
26.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.62
1.24
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.57
1.14
Foliany (µg (mcg))
14.91
29.81
Beta karoten (µg (mcg))
424.74
849.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
48.94
97.89
Potas (mg)
229.73
459.47
Wapń (mg)
10.37
20.74
Fosfor (mg)
23.80
47.60
Magnez (mg)
10.78
21.57
Żelazo (mg)
0.27
0.54
Cynk (mg)
0.17
0.33
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny przecieru z pomidorów na zimę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania przecieru z pomidorów na zimę

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 17
33.33
Za 2500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
3 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
60.50