Powidła z wiśni
- Wiśnie (2500 g)
- Cukier - 2,5 szklanki (500 g)
- Sok z cytryny - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na powidła z wiśni krok po kroku
Wiśnie umyj dokładnie i oczyść z pestek.
Umieść owoce w garnku, dodaj do nich cukier i laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki.
Wlej wodę (około 1 litra) i zagotuj owoce.
Zmniejsz ogień i gotuj powidła przez 120 minut.
Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka.
Wyparz słoiki wrzątkiem.
Przełóż powidła do słoików i zakręć dokładnie.
Słoiki umieść w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut.
Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.
Przechowuj słoiki w ciemnym chłodnym miejscu.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z mirabelek
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat powideł z wiśni
Powidła z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast oraz śniadań na słodko. Powidła zrobione własnoręcznie cieszyć będą zimą swoimi właściwościami. Powidła można zastosować jako dodatek do ciast biszkoptowych i kruchych tart. Przepis na powidła z wiśni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wiśnie, cukier, laska wanilii, sok z cytryny.
Jak zrobić powidła z wiśni? Wiśnie umyj dokładnie i oczyść z pestek. Umieść owoce w garnku, dodaj do nich cukier i laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki. Wlej wodę i zagotuj owoce. Zmniejsz ogień i gotuj powidła przez 120 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka. Wyparz słoiki wrzątkiem. Przełóż powidła do słoików i zakręć dokładnie. Słoiki umieść w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia. Przechowuj słoiki w ciemnym chłodnym miejscu.
Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Powidła z wiśni przygotowane w domu są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.
Podsumowując szybkie do zrobienia przetwory wykorzystaj latem, gdy nieograniczony jest dostęp do świeżych owoców. Powidła na zimę należy przygotować z wiśni drylowanych. Najlepsze powidła sprawdzą się jako dodatek do deserów. Smaczne powidła podać można także do śniadania na słodko. Łatwe powidło jest doskonałe do naleśników i placków. Powidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez około rok.
Alergeny w powidłach z wiśni
Lista alergenów dla powideł z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła z wiśni
Wartości odżywcze powideł z wiśni
Powidła z wiśni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Powidła zawierają sporą ilość składników mineralnych i witamin. Cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem wówczas powidła będą mniej kaloryczne.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.