Powidła z wiśni

Opublikowano: 23.06.2022 r., 8:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne powidła wiśniowe w słoiku
Powidła z wiśni
Powidła z wiśni to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa lub ciasta. Powidła przygotowane w domu są bardzo zdrowe i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 140 min
515 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Wiśnie (2500 g)
  • Cukier - 2,5 szklanki (500 g)
  • Sok z cytryny - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na powidła z wiśni krok po kroku

Wiśnie umyj dokładnie i oczyść z pestek.

Umieść owoce w garnku, dodaj do nich cukier i laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki.

Wlej wodę (około 1 litra) i zagotuj owoce.

Zmniejsz ogień i gotuj powidła przez 120 minut.

Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka.

Wyparz słoiki wrzątkiem.

Przełóż powidła do słoików i zakręć dokładnie.

Słoiki umieść w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.

Przechowuj słoiki w ciemnym chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na powidła z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat powideł z wiśni

Powidła z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast oraz śniadań na słodko. Powidła zrobione własnoręcznie cieszyć będą zimą swoimi właściwościami. Powidła można zastosować jako dodatek do ciast biszkoptowych i kruchych tart. Przepis na powidła z wiśni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wiśnie, cukier, laska wanilii, sok z cytryny.

Jak zrobić powidła z wiśni? Wiśnie umyj dokładnie i oczyść z pestek. Umieść owoce w garnku, dodaj do nich cukier i laskę wanilii pokrojoną na mniejsze kawałki. Wlej wodę i zagotuj owoce. Zmniejsz ogień i gotuj powidła przez 120 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka. Wyparz słoiki wrzątkiem. Przełóż powidła do słoików i zakręć dokładnie. Słoiki umieść w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia. Przechowuj słoiki w ciemnym chłodnym miejscu.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Powidła z wiśni przygotowane w domu są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.

Podsumowując szybkie do zrobienia przetwory wykorzystaj latem, gdy nieograniczony jest dostęp do świeżych owoców. Powidła na zimę należy przygotować z wiśni drylowanych. Najlepsze powidła sprawdzą się jako dodatek do deserów. Smaczne powidła podać można także do śniadania na słodko. Łatwe powidło jest doskonałe do naleśników i placków. Powidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez około rok.

Alergeny w powidłach z wiśni

Lista alergenów dla powideł z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła z wiśni

Wartości odżywcze powideł z wiśni

na 100g gotowej potrawy

Powidła z wiśni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Powidła zawierają sporą ilość składników mineralnych i witamin. Cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrytolem wówczas powidła będą mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
103.13
515.65
Białko (g)
0.82
4.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
26.13
130.63
Węglowodany przyswajalne (g)
24.83
124.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
6.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.30
1.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
51.61
258.06
Witamina B6 (mg)
0.03
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.31
46.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.18
Niacyna (mg)
0.33
1.63
Foliany (µg (mcg))
7.10
35.48
Beta karoten (µg (mcg))
621.00
3105.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
2.61
13.06
Potas (mg)
143.16
715.81
Wapń (mg)
13.26
66.29
Fosfor (mg)
12.35
61.77
Magnez (mg)
7.45
37.26
Żelazo (mg)
0.27
1.34
Cynk (mg)
0.08
0.42
Miedź (mg)
0.08
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny powideł z wiśni 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powideł z wiśni

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
2500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 2500 g
Cukier
500 g
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok z cytryny
100 ml
niepełne pół szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
37.50